De dingen die we niet zien

Als overheid werken wij continu aan het verbeteren van onze dienstverlening. Maar doordat we als professionals zelf onderdeel zijn van de overheid, is het lastig hier met een frisse blik naar te kijken. Hoe kunnen we overheidsdienstverlening vanuit een nieuw licht bekijken? Dat is het startpunt van het doe-boekje De dingen die we niet zien geweest.

Hoe het boekje tot stand is gekomen

‘De dingen die we niet zien’ is voortgekomen uit het project Mensen maken de stad. Dat ging over het samen ontwerpen voor een slimme stad. Initiatiefnemer van het project, Esmeralde Marsman, deelde in een blogreeks wat zij ontdekte door in gesprek te gaan met betrokkenen vanuit allerlei gebieden bij het ontwikkelen van slimme steden. Maar belangrijker nog, ze ontdekte vooral wat mensen, burgers, inwoners belangrijk vinden. En hoe dit zich vertaalt naar de overheid en digitale dienstverlening. In haar ontdekkingsreis werd ze versterkt door Eoin Hennekam. Want nieuwe perspectieven doe je samen op, niet alleen. Leer Esmeralde kennen en leer Eoin kennen.

Publieke waarden zoals veiligheid, zelfbeschikking, privacy, democratie en transparantie bepaal je met elkaar. In de ‘Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren’ (Kamerbrief, 4 november 2022) spreekt staatssecretaris Van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de wens van het kabinet uit om de digitale transitie in goede banen te leiden en om kansen vooral te stimuleren, maar daarbij wel die publieke waarden veilig te stellen. “Kijk niet vanuit de technologie, maar vanuit waarden naar digitale ontwikkelingen”. En dat is nu precies waar Esmeralde Marsman zich in Rotterdam hard voor maakt: een slimme stad ontwerpen waarbij de mens centraal staat.

Met een nieuwe blik kijken naar overheidsdienstverlening

Het hoofddoel van het boekje is met een nieuwe blik naar overheidsdienstverlening kijken aan de hand van voorbeelden uit slimme steden. Zoals Esmeralde het zegt: “Je hebt een ander perspectief nodig om je eigen wereld beter te begrijpen. Dat is ook de reden dat ik de blogreeks ben gestart. Ik wilde uit de huidige blik op dienstverlening stappen en een andere wereld zien. De wereld van de slimme stad leek daar dichtbij genoeg en toch anders genoeg voor. Er zijn zoveel mensen en partijen betrokken bij het ontwerpen van de slimme stad en iedere burger vindt er wat van.”

Na veel gesprekken, opgedane kennis over uiteenlopende onderwerpen en perspectieven, en nieuwe inzichten, hebben we de belangrijkste lessen gebundeld in het doe-boekje De dingen die we niet zien.

Overzicht van alle blogs

Meer weten?

Kom ook in contact met Esmeralde. Leer meer over het project en deel ook jouw verhaal! Mail haar via egm.marsman@rotterdam.nl.

Ontvang ook het doe-boekje De dingen die we niet zien

Velden met een sterretje ("*") zijn verplicht.

Naam* Verplicht
Adres* Verplicht
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.