Draagvlak en bewustwording
Als organisatie de gebruiker centraal stellen kan als er draagvlak is. Hoe neem je je collega’s mee in het proces? En waarom is de gebruiker centraal stellen belangrijk? Draagvlak begint met bewustwording. Je vindt hier alles wat we delen over draagvlak en bewustwording.
Agenda
Online spelleidertraining Optimaal Digitaal
Ken jij het Optimaal Digitaal spel al? Met het spel verbeter je spelenderwijs je dienstverlening. Op 25 oktober kun je een training volgen hoe je het spel leidt.
Webinar Meedoen met inwoners: je onderdompelen in een andere wereld
Bij elk onderzoek stuitte Toezicht Sociaal Domein op dezelfde knelpunten. Omdat ze het anders wilden doen, zijn ze overgegaan op actieonderzoek. Tijdens dit webinar vertelt Anne-Mathije Bogerd er meer over.
Kennisdag Proactieve Dienstverlening
Op 21 november gaan we tijdens een uitgebreid evenement met elkaar aan de slag met proactieve dienstverlening. Dat organiseren we samen met DigiCampus. Denk en doe ook mee.
Lezen Alle artikelen over draagvlak en bewustwording
Expeditie Innovatieve Dienstverlening: 6 belangrijkste inzichten
ID-wallets, AI, proactieve dienstverlening... de veranderingen in overheidsdienstverlening volgen elkaar in rap tempo op. De verwachtingen van de inwoner of burger worden steeds hoger. En commerciële partijen spelen hier óók op in. Hoe kunnen we als overheid daarin meebewegen en ervan leren?
‘We kunnen het nooit voor iedereen goed doen, maar we kunnen er wel naar streven’
We weten dat het belangrijk is om te werken aan toegankelijke en inclusieve dienstverlening. Maar voelen we ook het belang ervan? Vaak niet, vindt Charlotte Holst, die zelf ambtenaar én chronisch ziek is. Terwijl juist (mee)voelen onmisbaar is om dienstverlening van de overheid écht toegankelijk en inclusief te maken.
Van meer inclusie willen naar echt een inclusieve organisatie zijn
Inclusie gaat over iedereen. Je daar bewust van worden is vaak de eerste stap om inclusiever te zijn. Daarnaast is er aandacht nodig voor de cultuur en het leiderschap van de organisatie. Gedragsverandering dus. Een interview met Saniye Çelik, bijzonder hoogleraar en lector in Leiden, en maker van de Inclusiescan.
Meer doen met draagvlak en bewustwording
Bij Gebruiker Centraal en samenwerkende organisaties doen we van alles om draagvlak en bewustwording meer onder de aandacht te brengen. Met bruikbare inzichten en handige hulpmiddelen. Een selectie daarvan vind je hieronder.
Mensen zijn digivaardig als de overheid mensvaardig is
Inclusieve dienstverlening: voor de een is het slechts een term, voor de ander een halszaak. Wij behoren tot die laatste groep. Dat er steeds meer aandacht is voor inclusie, juichen we dus van harte toe. Alleen moeten we het dan wel hebben over wat inclusie werkelijk is. Over wat er gevaarlijk is aan denken in digitale inclusie. En over hoe inclusie vanuit de overheid óók kan.
Hoe wij over digitale inclusie denkenDe dingen die we niet zien
Als overheid werken wij continu aan het verbeteren van onze dienstverlening. Maar doordat we als professionals zelf onderdeel zijn van de overheid, is het lastig hier met een frisse blik naar te kijken. Hoe kunnen we overheidsdienstverlening vanuit een nieuw licht bekijken? Dat is het startpunt van het doe-boekje De dingen die we niet zien.
Welke onduidelijke woorden uit de zorg ken jij?
Ken je ons spel Zeg dat dan! al? Bij dit spel moet je binnen 60 seconden woorden aan je collega’s omschrijven, zónder de woorden zelf te gebruiken. Zo worden we ons samen spelenderwijs meer bewust van de onduidelijke taal die we allemaal wel eens gebruiken. Het spel willen we uitbreiden met vage ‘zorgtaal’. Welke woorden mogen zeker niet ontbreken?
Optimaal Digitaal
Het Optimaal Digitaal Spel is een handig instrument om je (online) dienstverlening te verbeteren. Het is een workshop in spelvorm. Met aandacht voor inclusie, toegankelijkheid, begrijpelijke taal en meer.
Kijken in de spiegel
Een inclusieve denkwijze bij de overheid: dat klinkt mooi, maar wat betekent dat als je bij de overheid werkt? We daagden ambtenaren uit om in de spiegel te kijken. En om samen te ontdekken hoe ze kunnen veranderen.