Hulpmiddelen om zelf te gebruiken

Deze hulpmiddelen helpen jou om de dienstverlening en communicatie van je organisatie te verbeteren. Voor en door de community van Gebruiker Centraal. Gebruik, deel en vul aan!

De dingen die we niet zien

In het doe-boekje ‘De dingen die we niet zien’ deelt Esmeralde Marsman de belangrijkste lessen uit gesprekken met betrokkenen vanuit allerlei gebieden bij het ontwikkelen van slimme steden. Ze ontdekte vooral wat mensen, burgers, inwoners belangrijk vinden. En hoe we dat kunnen gebruiken om overheidsdienstverlening te verbeteren.

Direct Duidelijk Deal

Wil jouw organisatie de Direct Duidelijk Deal tekenen? Lees dan het stappenplan en neem contact met ons op.

Direct Duidelijk Tour: webinars over overheids­communi­catie en -dienst­verlening

Hoe zorg je voor duidelijke communicatie en betere dienstverlening? En hoe maak je jouw boodschap inclusief? Deze en heel veel andere vragen kwamen aan bod in de Direct Duidelijk Tour: een serie webinars over inclusieve en bruikbare overheidscommunicatie en -dienstverlening.

Direct geleerd, duidelijk gedaan: de belangrijkste lessen uit 50 afleveringen Direct Duidelijk Tour

1 dag, 20 uur en 20 minuten: zoveel tijd heb je nodig om de eerste 50 afleveringen van de Direct Duidelijk Tour achter elkaar te bekijken. We kunnen ons voorstellen dat je die tijd niet hebt. Daarom is er nu een boek: Direct geleerd, duidelijk gedaan.

Expertpanel Gebruiksvriendelijk­heid

Als publieke organisatie heb je contact met verschillende mensen in je dienstverlening. Deze mensen wil je het natuurlijk zo makkelijk mogelijk maken om de informatie te vinden en te begrijpen. Het Expertpanel Gebruiksvriendelijkheid kan je hierbij helpen. Wij doen een expertreview op een (deel van) je prototype, website of app of brief/tekst.

Inclusief denken en doen

Om te ontdekken wat er nodig is voor een meer inclusieve overheid, voerde theRevolution in samenwerking met Gebruiker Centraal ontwerpend onderzoek uit. Inzichten uit dit onderzoek vind je hier.

Inclusief onderzoek doen

Onderzoek doen is altijd goed. Nog beter: inclusief onderzoek! Omdat je dan veel meer de mensen betrekt met en voor wie je het doet. Dat is veel beter je communicatie en dienstverlening.

Kennisbank Proactieve Dienst­verlening

Veel inwoners en ondernemers weten vaak niet dat ze recht hebben op (financiële) ondersteuning. Hartstikke zonde! Met proactieve dienstverlening zorg je ervoor dat mensen krijgen waar ze recht op hebben. Los van of ze dit zelf weten. Deze kennisbank helpt jou proactiever aan de slag te gaan!

Klant­reizen bij de over­heid

Het maken van een klantreis betekent dat je letterlijk in kaart brengt welke reis de klant doorloopt in jouw dienstverlening. Wie die klant ook is: de inwoner, de ondernemer of een andere gebruiker van dienstverlening. Maar hoe kan je ermee aan de slag in je eigen organisatie? We hebben een aantal hulpmiddelen klaargezet om aan de slag te gaan met klantreizen.

LiNT (Leesbaar­heids­instrument voor Nederlandse Teksten)

LiNT is een online instrument dat je helpt om de begrijpelijkheid van teksten te beoordelen op een wetenschappelijk verantwoorde manier. Lees meer over LiNT en hoe je het gebruikt.

Gebruiker Centraal Manifest

Wij willen een gebruiksvriendelijke online overheid. Voor iedereen. Om dienstverlening te verbeteren, drempels te verlagen, kosten te verlagen en fouten te vermijden. Met dit Manifest Gebruiker Centraal dragen wij dit doel uit.

NL Design System

Met een actieve community van specialisten verzamelt het kernteam de beste richtlijnen, componenten en voorbeelden om robuuste websites en webapplicaties voor de digitale overheid te bouwen. NL Design System helpt om toegankelijk, inclusief en gebruiksvriendelijk ontwikkelen makkelijk te maken.

Ontvang de CX-kaartenset!

Wil je zelf met CX aan de slag in je organisatie? Gebruik dan de CX-kaartenset! Met de CX-kaartenset kun je aan de hand van kritische CX-vragen de klant meer centraal zetten in projecten en in je organisatie.

Optimaal Digitaal Spel

Verbeter spelenderwijs je (online) dienstverlening met de meer dan 100 tips van Optimaal Digitaal. Alle tips zijn gebaseerd op de kennis en ervaring van professionals bij de overheid en uit het bedrijfsleven.

Podcast-tips

Een ideale manier om op de hoogte te blijven van wat er speelt rond dienstverlening – en de verbetering ervan – is de podcast. Omdat er heel veel podcasts verschijnen hebben we 2 selecties gemaakt. Een afspeellijst met podcasts die gaan over dienstverlening: Gebruiker Centraal podcast tips. En een die specifiek gaat over duidelijke taal: Direct Duidelijk(e) podcasts.

Posters toegan­kelijk ont­werpen

Op deze pagina vind je posters met tips voor het ontwerpen van digitale diensten voor mensen met een bepaalde beperking.

Speel het spel Zeg dat dan!

Dagdagelijks, een call inschieten, het ambitieniveau: dit zijn woorden of uitdrukkingen die je terugvindt in het spel Zeg dat dan! Het spel is bedoeld om je bewust te worden van de lastige, wollige, onduidelijke woorden die we allemaal wel eens gebruiken. Speel je het spel?

Taalstrijd

Op zoek naar een inspirerend middel om duidelijke communicatie onder de aandacht te brengen? Organiseer een taalstrijd.

Testlab on Tour: doe je mee?

Er wordt vaak vóór de gebruiker gedacht in plaats van mét. Wil je weten of je boodschap begrijpelijk is? Test dan je tekst. We starten een nieuw tekst-testtraject in 2025! Je gaat dan zelf je tekst testen. Doe je ook mee?

Toetsingskader inclusie

Hoe maak je dienstverlening zo dat het aansluit op de behoeften, vaardigheden en leefwereld van burgers? Het Toetsingskader Inclusie helpt je om inzicht te krijgen in de inclusie van je dienstverlening.

Toolkit Inclusie

Ontwerpen voor inclusie is niet anders dan bestaande ontwerpaanpakken waarbij de gebruiker centraal staat. Bij ontwerpen voor inclusie schenk je speciale aandacht aan diversiteit bij gebruikers. In het stappenplan vind je informatie en methoden over hoe dit te doen en hoe je inzichten te delen met anderen.

Toolkit Omni­channel

De Toolkit Omnichannel helpt jou op weg met omnichannel-dienstverlening of omnichannel-dienstverlening naar een volgend niveau te brengen. De toolkit bestaat uit diverse hulpmiddelen voor omnichannel.

Toolkit Taal

Met de Toolkit Taal verbeter je teksten en andere communicatie in je overheidsorganisatie. Bekijk de vele voorbeelden die anderen hier delen. Ga aan de slag met de onderbouwde richtlijnen. En maak gebruik van de hulpmiddelen waarnaar we verwijzen.