Netwerk Direct Duidelijk

Overheidscommunicatie begint vaak met taal. Begrijpt iemand eigenlijk wel wat er in een brief staat, of op de website? Duidelijke (overheids)communicatie is voor iedereen beter, én nodig! Veel Nederlanders begrijpen overheidscommunicatie namelijk niet of niet meteen. Met het Netwerk Direct Duidelijk willen we bijdragen aan duidelijke (overheids)communicatie.

Waarom Netwerk Direct Duidelijk?

Netwerk Direct Duidelijk richt zich op begrijpelijke communicatie. Want een toegankelijke en inclusieve overheid valt of staat met duidelijke en begrijpelijke taal en communicatie. Uiteraard is dit thema onlosmakelijk verbonden met andere onderwerpen.

Activiteiten en opbrengsten

We delen kennis, ervaringen en goede voorbeelden over begrijpelijke overheidscommunicatie. Het netwerk inspireert, verbindt en helpt draagvlak voor het onderwerp te vergroten. We organiseren iedere maand (online) een bijeenkomst over casussen uit de praktijk. Buiten bijeenkomsten om kun je andere leden opzoeken en vragen aan het netwerk stellen.

Voor wie is deze community?

Het netwerk is voor professionals die bezig zijn met begrijpelijke overheidscommunicatie, zowel voor inwoners als eigen collega's. Bijvoorbeeld in een rol als ambassadeur heldere overheidscommunicatie, communicatieadviseur, (web)redacteur, beleidsmedewerker, jurist of medewerker klantcontactcentrum.

Agenda

Lezen Alle artikelen van 'Netwerk Direct Duidelijk'

‘Wat doen we mensen aan met onduidelijke communi­catie’

Tijdens de Landelijke Taalstrijd was communicatiegoeroe Betteke van Ruler 1 van de taalstrijders van het team Taalprofessionals. Dat haar team niet het beste was in het herschrijven van de onbegrijpelijke zinnen, valt haar nog steeds zwaar op de maag.

‘Een wezenlijk verschil tussen zo kort mogelijk en zo duidelijk mogelijk’

4 weken na de Landelijke Taalstrijd zijn 2 van de juryleden er nog vol van: Vibeke Roeper, directeur van Genootschap Onze Taal, en Marije van den Berg, onderzoeker en schrijver van De beleidsbubbel. Enthousiast blikken ze terug op de taalstrijd. Over de prestaties van de teams, de valkuil van te korte zinnen en de hogedrukketel van de jury.

Chocoladeletters in ruil voor duidelijke taal

De nieuwe schrijfwijzer én een feest aankondigen op 5 december door alle collega’s een gedicht en een chocoladeletter 'S’ te geven. En dan niet de letter s van Sinterklaas, maar van schrijfwijzer. Mette-Marieke Verschoor van de gemeente Goirle deed het.

Meer weten over deze community?

Meld je aan voor het Netwerk Direct Duidelijk

Velden met een sterretje ("*") zijn verplicht.

Ben je (binnen jouw overheidsorganisatie) bezig met duidelijke communicatie? Wat doe je op dat gebied? Hoe gaat dat nu? Wat gaat goed? Loop je ergens tegenaan?
Als we de overheid eenvoudiger willen laten communiceren, wat moet er dan allemaal veranderen of afgeschaft worden? Wat zou er dan vervolgens beter gaan?
Wat wil je uit het netwerk halen? Heb je bij voorbaat al onderwerpen die je wilt terugzien in het netwerk? En ook belangrijk, hoe kun jij anderen in het netwerk helpen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.