Dubbelinterview Esmeralde Marsman en Eoin Hennekam ‘Samen ont­werpen voor een slimme stad’: Eoin

Geschreven door Esmeralde Marsman

Sinds maart 2023 werkt Eoin Hennekam als communicatieadviseur en tekstschrijver voor Gebruiker Centraal. Hij werkt mee aan verschillende projecten, waaronder het project over het samen ontwerpen voor een slimme stad. Samen met Esmeralde gaat hij in gesprek met verschillende ontwerpers van de slimme stad. Hij schrijft daar ook blogs over. Wie is Eoin? En hoe kijkt hij aan tegen de slimme stad?

Over Eoin

Eoin heeft in Leiden zijn bachelor Communicatie gevolgd met minors in journalistiek en bedrijfsjournalistiek. Zijn master in de richting van media en communicatie heeft hij in 2017 in Zweden afgesloten, waardoor hij ook geïnspireerd is geraakt om vraagstukken vanuit verschillende culturele perspectieven te bekijken.

Vóór zijn werk bij Gebruiker Centraal heeft Eoin als communicatieadviseur gewerkt bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Daar voelde hij het belang van dichtbij je doelgroep staan. Elke dag werd hij in het ziekenhuis geconfronteerd met de mensen waar de organisatie een verschil voor probeert te maken.

Die motivatie om een steentje bij te dragen aan onderwerpen die voor iedere Nederlander belangrijk zijn, neemt hij ook mee bij Gebruiker Centraal. Daarnaast heeft hij in zijn andere rol als journalist veel verschillende interviews afgenomen en artikelen geschreven, waaronder over de slimme stad.

ChatGTP en andere technologische ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen spreken Eoin aan. Technologie kan heel mooi zijn. Bijvoorbeeld als je ziet wat technologie kan doen om klimaatverandering te helpen beperken, bijvoorbeeld met slimme technologie voor de stad.

Op de vraag welke invloed ChatGPT kan hebben op het communicatievak of de journalistiek, geeft Eoin het antwoord dat hij zich daar oprecht zorgen over maakt. “Je kunt er gewoon vanuit gaan dat er dadelijk artikelen worden geschreven door een computer die qua onderbouwing en bronvermelding beter zijn dan van een mens. Het is alleen de vraag hoe expressief een algoritme is in door haar gegenereerde artikelen. Communicatieprofessionals en journalisten zullen met elkaar op zoek moeten gaan naar hoe zij zich gaan verhouden tot technologie.”

Vertellen van verhalen

Wat vindt Eoin dan de essentie van het communicatievak? Eoin: “De kern van wat ik doe is het vertellen van verhalen. Ik laat perspectieven zien zonder dat ik er een mening over heb.” Kan dat? Kun je als tekstschrijver in je artikelen helemaal vrij zijn van meningen of waarden? “Dat zou nog weleens lastiger kunnen zijn dan ik denk. Mogelijk schemert mijn mening toch nog door in mijn teksten. Tegenlezen is belangrijk, maar ook dan onderschatten we misschien wat taal allemaal in zich heeft.

Waarom schrijf ik bijvoorbeeld over technologie vanuit de mogelijkheden voor klimaatadaptatie? Zit hier niet achter dat ik geloof in verbetering door technologie? Dat mijn basishouding geneigd is naar het omarmen van technologie. Dat de artikelen zelf misschien in woordkeuze niet een mening bevatten, maar dat het schrijven over het onderwerp zelf de mening blootgeeft. Het is een idee om deze houding, die ook in de slimme stad speelt, eens voor te leggen aan een filosoof.”

Samen op ontdekkingsreis

Eoin gaat nu samen met Esmeralde op ontdekkingsreis in de slimme stad. Uit het interview kwamen al 3 onderwerpen naar voren waar zij over in gesprek willen gaan met experts. Hoe wordt er vanuit andere culturen en nationaliteiten gekeken naar de slimme openbare ruimte? Wat kunnen we daarvan leren? Hoe kijken filosofen naar ons continue streven naar vooruitgang via technologie? Welke waarden zitten er verscholen in onze blogs als we deze voorleggen aan een taalkundige? We gaan hierover graag in gesprek om het ontwerpen van een slimme stad echt slim en samen te doen.

Lees hier het interview van Eoin met Esmeralde!

Dit artikel is onderdeel van het project Mensen maken de stad. In een blogreeks delen Esmeralde Marsman en Eoin Hennekam wat zij ontdekken door in gesprek te gaan met betrokkenen vanuit allerlei gebieden bij het ontwikkelen van slimme steden. Maar belangrijker nog, ze ontdekken vooral wat mensen, burgers, inwoners belangrijk vinden. En hoe dit zich vertaalt naar de overheid en digitale, inclusieve dienstverlening.

Hoort bij het thema