Over Gebruiker Centraal

Een toegankelijke, bruikbare en begrijpelijke overheid. Met inclusieve dienstverlening die iedereen kan én wil gebruiken. Omdat deze ontworpen is met mensen in plaats van overheidssystemen als uitgangspunt. Daar gaan we voor.

Gebruiker Centraal is een actieve community van en voor professionals. Allemaal werken we aan de dienstverlening of communicatie van de overheid. We houden ons bezig met de thema’s:

 • Digitale toegankelijkheid en inclusie
 • Begrijpelijke tekst en beeldtaal
 • Draagvlak en bewustwording
 • Onderzoeken, testen en meten
 • Mensgericht denken en ontwerpen

Ontwerpprincipes

Een mensgerichte overheid ontstaat niet zomaar. Het helpt als je kunt werken vanuit duidelijke ontwerpprincipes. Bekijk ze en gebruik ze in je werk.

Bekijk de ontwerpprincipes

Team en Advocaten

Het projectteam zorgt ervoor dat bijeenkomsten, hulpmiddelen en goede praktijkvoorbeelden op deze website staan. In samenwerking met onze Advocaten van de Gebruiker., die werkzaam zijn bij allerlei overheidsorganisaties.

De mensen achter Gebruiker Centraal

Gebruiker Centraal is een community voor én van mensen die werken aan een gebruiksvriendelijke overheid. Ondersteund door een projectteam en de Advocaten van de Gebruiker.

Maak kennis met de mensen

Hoe dan?

Samen werken we aan een betere digitale dienstverlening. Die toegankelijk, bruikbaar en gebruiksvriendelijk is voor iedereen. Dat klinkt mooi, maar… hoe dan? Simpel: door met elkaar kennis en mooie praktijkvoorbeelden te delen.

Er zijn namelijk veel initiatieven binnen de overheid, op het gebied van dienstverlening en communicatie. De meeste hiervan zijn prima herbruikbaar. Dat betekent dat een initiatief van een kleine gemeente bijvoorbeeld ook prima kan werken bij de Belastingdienst. En andersom.

Inspirerende en herbruikbare voorbeelden delen we hier, zodat jij er direct mee aan de slag kunt. Ongeacht met welke dienstverlening of communicatie voor de overheid je bezig bent.

Wat je hier kunt halen

Op deze website vind je van alles om de gebruiker écht centraal te stellen. Van achtergrondartikelen tot webinars. En van community-bijeenkomsten tot verschillende hulpmiddelen. Er zit vast iets interessants voor je tussen:

 • Artikelen, podcasts en video’s
  We vullen het platform telkens aan met nieuwe artikelen, podcasts en video’s. Dus lees, luister en kijk mee. En pas zelf de kennis toe.
 • Sessies, bijeenkomsten, conferentie
  Vakinhoudelijke sessies. Webinars van de Direct Duidelijk Tour. Bijeenkomsten van community’s. En natuurlijk onze jaarlijkse conferentie. Je vindt het allemaal in de agenda.
 • Hulpmiddelen om zelf te gebruiken
  Oplossingen waarmee je zelf aan de slag kunt. Gebruik onze handige hulpmiddelen. Want het wiel opnieuw uitvinden is nergens voor nodig.
 • Community’s om aan mee te doen
  We zoeken elkaar graag op om kennis te delen. Afhankelijk van je interesse en expertise, kun je meedoen in onze verdiepende kenniscommunity’s.

Verantwoording

Gebruiker Centraal werkt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De uitvoering ligt bij ICTU, een onpartijdige advies- en projectorganisatie binnen de overheid.