Community Proactieve Dienst­verlening

Veel inwoners en ondernemers weten vaak niet dat ze recht hebben op (financiële) ondersteuning. Hartstikke zonde! Met proactieve dienstverlening zorg je ervoor dat mensen krijgen waar ze recht op hebben. Los van of ze dit zelf weten.

Proactieve dienstverlening gaat ook om praktische hulp. Zoals automatische meldingen als je rijbewijs verloopt. Of een ambtenaar die contact opneemt om je te wijzen op iets waar je recht op hebt. Met iets heel kleins kunnen inwoners en ondernemers al enorm geholpen zijn. Het scheelt bureaucratie en dat is fijner voor iedereen. Dat vergroot het vertrouwen van mensen in de overheid.

Voor proactieve dienstverlening heeft de overheid wel actuele gegevens van mensen nodig. En intern goede samenwerking binnen de overheid is enorm belangrijk. Hoe je dat organiseert? En wat je kunt opsteken van andere organisaties? Dát leer je in de Community Proactieve Dienstverlening.

Meld je meteen aan voor Community Proactieve Dienstverlening

Waarom een Community Proactieve Dienstverlening?

In de Community Proactieve Dienstverlening maken we je bekend met de voordelen van proactieve dienstverlening. En hoe die de gebruiker écht centraal zet. Ook willen we laten zien op welke manieren het toegepast wordt. We brengen proactieve dienstverlening dichterbij voor leden. En vooral voor de gebruiker, voor wie we het uiteindelijk doen.

Wat we doen in de community

We organiseren structureel online en offline bijeenkomsten over proactieve dienstverlening, samen met organisaties. Onderwerpen worden aangedragen door leden. Iedereen mag deelnemen aan de bijeenkomsten. Daarnaast ontwikkelen we hulpmiddelen, zoals de Kennisbank Proactieve Dienstverlening, waar je voorbeelden van en onderzoeken over proactieve dienstverlening vindt. Buiten de bijeenkomsten om kunnen communityleden verder met elkaar in gesprek op ons samenwerkingsplatform.

Voor wie is deze community?

Deze community is voor mensen binnen overheidsorganisaties die al ervaring hebben, net bezig zijn of graag willen beginnen met proactieve dienstverlening. Of je nu expert bent of beginner, je bent van harte welkom. Ook als je werkt aan proactieve dienstverlening buiten de overheid ben je van harte welkom om lid te worden, maar commerciële doeleinden stellen we niet op prijs. De community draait om de inhoud en leren van elkaar.

Agenda

Wat lidmaatschap je biedt

Lidmaatschap van een community heeft meerdere voordelen. Zo krijg je automatisch een mail wanneer we iets organiseren, zoals een bijeenkomst (lees ook onze gedragsregels voor bijeenkomsten). Je bent dus altijd als eerste op de hoogte. 

Daarnaast krijg je toegang tot Pleio, waar je andere leden kunt vinden tussen bijeenkomsten door. Zo kun je contact zoeken met andere professionals die aan dezelfde of andere thema’s werken. Ook komen daar de presentaties te staan van bijeenkomsten. 

Verder krijg je persoonlijke aandacht van de communitymanager. Die zet zich actief in om leden te verbinden op thema’s waarop ze elkaar kunnen helpen. De informatie uit je aanmelding helpt hierbij. 

Kennisbank Proactieve Dienstverlening

Veel inwoners en ondernemers weten vaak niet dat ze recht hebben op (financiële) ondersteuning. Hartstikke zonde! Met proactieve dienstverlening zorg je ervoor dat mensen krijgen waar ze recht op hebben. Los van of ze dit zelf weten. Deze kennisbank helpt je ook proactief aan de slag te gaan.

Gebruik de hulpmiddelen uit de Kennisbank Proactieve Dienstverlening

Lezen Alle artikelen van 'Proactieve Dienstverlening'

Onze dienst­verlening is geen dienst­verlening

Overheidsdienstverlening is eigenlijk heel eigenaardig. We vinden dat mensen ergens recht op hebben, we weten wanneer mensen daar recht op hebben en we weten wie die mensen zijn. Maar we richten daar wel een heel onhandig proces voor in. Victor vertelt over de noodzaak van proactieve dienstverlening en schetst een wel heel gek verhaal.

Meer over

  • Mensgericht denken en ontwerpen

Wanneer een kappersbezoek niet vanzelf­sprekend is

Proactieve dienstverlening is een heus modewoord aan het worden in overheidsland. Maar de gemeente Dordrecht voegt daad bij het modewoord. Dat doet ze met de Dordtpas. Projectleider Elizabeth de Haan vertelt over de Dordtpas en wat die proactief maakt.

Meer over

  • Mensgericht denken en ontwerpen

Proactieve dienst­verlening kán (soms met wat creativiteit en durf)

Als overheid kunnen we dienstverlening veel vaker proactief maken dan we denken. Denk aan het automatisch toekennen van een toeslag. Of iemand hulp aanbieden bij (dreigende) schuld, zónder dat diegene dit zelf hoeft aan te vragen. “Technisch kunnen we veel dienstverlening proactief maken, maar juridisch en politiek moeten we anders denken”, pleit Maurits Ippel van de Nationale ombudsman.

Meer over

  • Mensgericht denken en ontwerpen

Meer weten over deze community?

Aanmelden Community Proactieve Dienstverlening

Via dit formulier kun je je aanmelden voor de Community Proactieve Dienstverlening

Velden met een sterretje ("*") zijn verplicht.

Naam* Verplicht
We gebruiken je gegevens alleen waarvoor je ze aan ons hebt doorgegeven. Zie ook onze privacyverklaring (opent in een nieuw venster). Als je op de knop hieronder drukt, dan ga je daarmee akkoord.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.