Dubbelinterview Esmeralde Marsman en Eoin Hennekam ‘Samen ont­werpen voor een slimme stad’: Esmeralde

In januari is Esmeralde Marsman begonnen aan de blogreeks ‘Samen ontwerpen voor een slimme stad’. Deze blogreeks mag gerust een ontdekkingsreis genoemd worden. Want hoewel Esmeralde ideeën heeft over wat ze lezers mee wil geven in haar blogs, weet ze tegelijkertijd deze week nog niet wat het onderwerp van volgende week zal zijn. Net als de lezer wil ook Esmeralde gaandeweg proeven en ontdekken. Wie is Esmeralde? Wat beweegt haar? En wat is het doel van deze blogreeks?

Over Esmeralde

Esmeralde is al jaren een bevlogen medewerker van de gemeente Rotterdam. Ze is daarnaast mede-initiatiefnemer van Rotterdammer Centraal; de Rotterdamse versie van Gebruiker Centraal. In 15 jaar heeft Esmeralde van dichtbij gezien hoe de digitale overheid zich ontwikkelt.

In haar rol als innovatiemanager is het belangrijk dat ze scherp is op ontwikkelingen in de overheid zelf, maar vooral onder burgers. “Wat gebeurt er in de wereld? Hoe veranderen contexten? Als innovatiemanager moet ik me nooit neerleggen bij oplossingen die nu werken. Ik moet altijd vooruitkijken. Wat nu werkt, werkt niet per se in de toekomst.”

Buiten de gebaande paden

Die kritische blik op ‘het systeem’ typeert de manier waarop Esmeralde denkt. “Je hebt een ander perspectief nodig om je eigen wereld beter te begrijpen. Dat is ook de reden dat ik de blogreeks ben gestart. Ik wilde uit de huidige blik op dienstverlening stappen en een andere wereld zien. De wereld van de slimme stad leek daar dichtbij genoeg en toch anders genoeg voor. Er zijn zoveel mensen en partijen betrokken bij het ontwerpen van de slimme stad en iedere burger vindt er wat van.” Lees hier meer over de slimme stad.

Samen ontwerpen voor een slimme stad

Met meer dan die wens is Esmeralde niet aan de blogreis begonnen. “Je kunt niet alles weten. Daarom vind ik het zo belangrijk om zonder vastgelegd plan en met een open perspectief te ontdekken hoe we de mens centraal zetten bij het ontwerpen van een slimme stad. Mijn hoop is dat ik inzichten opdoe om aan dienstverlening nieuwe perspectieven toe te voegen. Want we belanden nu in een fase van verbetering en beheer van de (digitale) dienstverlening.

Moeten we het dan dadelijk nog hebben over toegankelijke en inclusieve dienstverlening? Of zijn alle tools dan al wel bedacht? En sluiten we nog wel aan bij wat er op ons afkomt en speelt in het dagelijks leven van bewoners? Denk aan zorgen om schulden, zorgen om klimaatverandering en de behoefte om ergens onderdeel van te zijn in de samenleving. Daar is een ander verhaal voor nodig.”

Wie ben ik? Wie ben jij? Wij zijn wij?

Daarom gaat Esmeralde vanuit een kunstenaarsblik de boer op. “Ik wil me laten verrassen. Je moet nieuwsgierig zijn naar elkaar. Want door mensen bij elkaar te brengen ontstaat er wat. In deze reis hoop ik door inzichten van anderen ook meer te leren over hoe ik zelf denk en hoe we dingen op een andere manier kunnen doen. En ik reis niet alleen, op mijn ontdekkingsreis neem ik collega Eoin Hennekam mee. Samen ontdekken we meer.”

Lees hier het interview van Esmeralde met Eoin! Dit artikel is onderdeel van het project Mensen maken de stad. In een blogreeks delen Esmeralde Marsman en Eoin Hennekam wat zij ontdekken door in gesprek te gaan met betrokkenen vanuit allerlei gebieden bij het ontwikkelen van slimme steden. Maar belangrijker nog, ze ontdekken vooral wat mensen, burgers, inwoners belangrijk vinden. En hoe dit zich vertaalt naar de overheid en digitale, inclusieve dienstverlening.

Hoort bij het thema