Direct Duidelijk Deal

Duidelijk communiceren in taal die voor iedereen te begrijpen is, is belangrijk. Voor iedere organisatie. Door de Direct Duidelijk Deal te ondertekenen spreek je binnen jouw organisatie af om dit binnen de hele organisatie te doen. Zo laat je zien dat iedereen duidelijke taal belangrijk vindt. Er zijn verschillende manieren om hieraan te werken, samen met je collega’s.

Natuurlijk kun je als organisatie zelf invullen hoe je hieraan werkt, bijvoorbeeld:

 • Brieven herschrijven in begrijpelijke taal
 • Teksten op de website begrijpelijk maken (tip: maak ook gebruik van beelden of iconen)
 • Taalcoaches opleiden
 • Teksten en brieven laten testen
 • Dit kun je stap voor stap doen, of tegelijkertijd. Begin bij je eigen team of meteen samen met de hele organisatie. Dit is vrij in te vullen en hoeft echt niet allemaal in 1 keer.

Voor wie is de Direct Duidelijk Deal?

De Direct Duidelijk Deal is voor overheidsorganisaties zoals ministeries, provincies en gemeentes. Maar ook voor andere organisaties die in begrijpelijke taal willen communiceren met hun doelgroep. Zo hebben ook Onze Taal, ICTU en het OLVG-ziekenhuis de Deal ondertekend.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondertekent de Direct Duidelijk Deal. Een aantal mensen kijkt toe.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondertekent de Direct Duidelijk Deal.

Wat levert het je op?

We vroegen aan organisaties wat de Direct Duidelijk Deal ze opleverde. Een paar reacties:

 • Inwoners begrijpen brieven en teksten op de website veel beter. Dit levert minder vragen en telefoontjes op. Zo is er meer tijd over voor andere werkzaamheden. Plus, inwoners zijn sneller tevreden.
 • Je kunt naar de deal verwijzen als je merkt dat er nog veel teksten zijn die niet duidelijk genoeg zijn, ook op andere afdelingen. Zo laat je aan collega’s zien dat een groot deel van Nederland er al mee bezig is (dus wij ‘moeten’ ook!).
 • Door teksten te laten testen krijg je veel meer interactie met jouw doelgroep. Je hoort en ziet van dichtbij wat mensen belangrijk of juist moeilijk vinden. Dit is een win/win situatie voor de rest van de dienstverlening.
 • Met de Direct Duidelijk Deal kun je ervoor zorgen dat er minder bestuurlijke teksten komen. En dat de stukken die er nog komen beter leesbaar zijn.

“Inmiddels hebben we gelukkig 80% van onze brieven voorgelegd aan ouders en panels, om verbeteringen te verwerken. Maar het is ook een reis om continu te verbeteren, zodat wat er heeft plaatsgevonden ook nooit meer kan plaatsvinden. Daarom ondertekenen wij de deal heel graag.”

Ditte Hak, directeur-generaal Belastingdienst Toeslagen
Ditte Hak van Belastingdienst Toeslagen ondertekent de Direct Duidelijk Deal op het podium, met hulp van Talissa Oude Bennink tijdens de opening van de Direct Duidelijk Week.
Ditte Hak van Belastingdienst Toeslagen ondertekent de Direct Duidelijk Deal op het podium, met hulp van Talissa Oude Bennink, tijdens de opening van de Direct Duidelijk Week.

“Ik was laatst bij m’n moeder op bezoek. Ze had een brief gekregen: ‘Geachte mevrouw, u heeft een roerende woonvoorziening aangevraagd.’ Ik vroeg aan mijn moeder: ‘Mam, wat heb je eigenlijk aangevraagd?’ Ze wist het echt niet. Uiteindelijk werd pas later in de brief bekend dat het om een til-lift ging. Ik was verbijsterd dat we als overheden nog steeds dit soort brieven schrijven.”

Gerda Blom, gemeentesecretaris van Zaanstad

Wat kun je doen als je de Direct Duidelijk Deal ondertekent?

De Direct Duidelijk Deal kun je makkelijk zelf downloaden. Voeg vervolgens het logo van jouw organisatie toe. Print de Direct Duidelijk Deal op A3-formaat, liefst op karton of stevig papier. Maar dit kan ook op een grote banner of een vlag zijn! Zorg ervoor dat er ondertekend wordt met een dikke zwarte stift en plaats de Deal op een opvallende plek binnen de organisatie. Hieronder delen we een aantal tips.

 • Maar met alleen de deal ondertekenen ben je er nog niet. Je bereikt er dan maar weinig mensen mee. Wat je wel kunt doen, laten we in dit stappenplan zien. Let op: alles is naar eigen invulling te doen. Bekijk bij elke stap of het wel bij je organisatie past.
 • Bepaal wie de juiste persoon is om de Direct Duidelijk Deal te ondertekenen. En wie er zeker bij de ondertekening van de Deal moet zijn. Hoe belangrijker de ondertekenaar is, hoe beter.
 • Zoek contact met andere overheidsorganisaties in de regio. Misschien willen zij de Direct Duidelijk Deal ook ondertekenen. Een goed voorbeeld hiervan is de ondertekening van de Direct Duidelijk Deal door 18 organisaties op 10 oktober 2022. Op deze pagina vind je quotes van 3 van de ondertekenaars.
 • Maak van de ondertekening een feestje. Dat kan heel klein: roep je collega’s bij elkaar en regel koffie en taart. Maar je kunt het ook groter aanpakken: organiseer een bijeenkomst voor de hele organisatie waarin je het belang van duidelijke taal laat zien. Of nog groter, als je met andere organisaties de Deal tekent. Je kunt dan bijvoorbeeld samen een evenement organiseren.
 • Nodig een fotograaf en de regionale media uit om dit bijzondere moment vast te leggen.
 • Geef de ondertekende Direct Duidelijk Deal een prominente plek op de afdeling. Of in de openbare ruimte.
 • Gebruik de ondertekende Deal als startpunt om hier gesprekken over te houden met collega’s en managers of bestuurders.
 • Stuur een bericht over de ondertekening plus wat foto’s naar Gebruiker Centraal. We besteden er dan aandacht aan op social media.
Anton van Genabeek (ROGplus) en Nicole van der Wekken ondertekenen de Direct Duidelijk Deal
Afbeelding van een getekende Direct Duidelijk Deal van ROG.

“Door taal vormen we onszelf en kunnen we zijn wie we willen zijn. Ik vind het belangrijk dat taal toegankelijk moet zijn voor iedereen. Ik vind dat iedereen de kans moet krijgen om iets te begrijpen. Want als we elkaar beter begrijpen, is de wereld weer een stukje mooier.”

Alyssa Alvares, de 15-jarige wethouder van Madurodam