(H)eerlijke verhalen over duidelijk communi­ceren (Direct Duidelijk Tour)

Heb je het webinar ‘(H)eerlijke verhalen over duidelijk communiceren’ gemist? Of was je erbij, maar wil je graag bepaalde stukken terugkijken? Bekijk hier de opname, lees een beknopte samenvatting en vind handige linkjes.

In dit webinar ging presentator Sanne Boswinkel in gesprek met Mette-Marieke Verschoor (strategisch adviseur bij de gemeente Goirle) en Lizan Baudoin (contentspecialist bij OLVG).

(H)eerlijke verhalen over duidelijk communiceren

Duidelijk communiceren in taal die voor iedereen te begrijpen is, is belangrijk. Voor iedere organisatie. Toch blijft dit punt bij veel organisaties ergens op de ’to-do-lijst’ staan. Want hoe begin je nou om duidelijker te communiceren met jouw inwoners of doelgroep? Welke stappen moet je hiervoor zetten? En kost het veel geld of tijd, of valt dat misschien wel heel erg mee? 

Hierover ging presentator Sanne in gesprek met onze gasten Lizan Baudoin en Mette-Marieke Verschoor. Beiden zijn binnen hun organisatie bezig met duidelijk communiceren. Ze vertelden wat het tekenen van de Direct Duidelijk Deal heeft opgeleverd en hoe dit proces is verlopen. De Direct Duidelijk Deal is een intentieverklaring, oftewel een afspraak, binnen je organisatie om duidelijk te communiceren. Zowel binnen de organisatie als naar buiten toe. Het leuke is: er zijn geen vaste regels voor!

Sanne Boswinkel in gesprek met Lizan Baudoin en Mette-Marieke Verschoor tijdens het webinar van 2 november 2023

Motiveer de mensen om je heen en zoek medestanders

Volgens Mette-Marieke is het belangrijk om te zoeken naar mensen die ook enthousiast zijn over duidelijk communiceren. “We begonnen om taalmaatjes bij elkaar te zoeken in de organisatie. Dat zijn mensen die samenwerken aan duidelijke taal, binnen hun afdeling. De uitkomst verraste ons. 1 van de juristen gaf zelfs aan dat hij niet goed is in het schrijven van brieven. Wél wilde hij het leren en anderen erbij helpen. Zoek dus waar de energie zit en betrek die mensen erbij. Zo creëer je een groepje medestanders.”

Daarnaast is het goede voorbeeld geven belangrijk volgens Mette-Marieke. Laat zien dat je ermee bezig bent. Zo steek je anderen ook aan om enthousiast te worden en mee te doen. Dit deed ze door destijds op 5 december de nieuwe schrijfwijzer van de gemeente Goirle te ‘herintroduceren’. Samen met een gedicht kregen alle collega’s de nieuwe schrijfwijzer te zien, met daarnaast een uitnodiging voor een feest. Het feest dat volgde stond geheel in het teken van de Direct Duidelijk Deal. Tijdens het feest werd niet alleen de Deal getekend, ook was er een taalbingo én een taalquiz van het Taalhuis. Zij legden uit waarom laaggeletterdheid zo’n belangrijk onderwerp is.

2000 patiëntenfolders herschrijven

Ook Lizan heeft inmiddels veel ervaring met duidelijk communiceren. Als contentspecialist bij OLVG is ze bezig om 2000 patiëntenfolders te herschrijven. Ze vertelt: “Wij waren eigenlijk al een tijdje bezig met dit project, toen de Direct Duidelijk Deal onder de aandacht kwam. Wij vonden het belangrijk om daar als ziekenhuis aandacht aan te besteden. Direct duidelijk communiceren is enorm belangrijk. Niet alleen voor onze collega’s, maar vooral voor de patiënten.”

Lizan en haar collega’s maakten een korte film waarin de voorzitter van de raad van bestuur uitlegde waarom duidelijke taal belangrijk is. Hiermee lieten ze alle collega’s zien waar ze mee bezig waren.

Herhalen, herhalen en nog eens herhalen

Met alleen aandacht vragen voor duidelijke taal ben je er als organisatie nog niet. Volgens de experts zit de kracht in het herhalen van de urgentie. De gemeente Goirle doet dit regelmatig door het ‘ambtenarenspel’ te spelen. Tijdens dit spel moeten collega’s een kaartje pakken met moeilijke woorden. Vervolgens moet een andere collega raden welk woord erop staat nadat iemand anders het probeert uit te beelden. Het spel ‘Zeg dat dan!’ is een zelfde voorbeeld. Zo maak je duidelijke taal leuk.

Een andere goede tip is: leid nieuwe medewerkers direct goed op. Zorg dat iedere nieuwe collega een uitleg of training krijgt over duidelijk schrijven. Zo blijft het ‘de norm’. Daag mensen bijvoorbeeld op intranet uit om hiermee bezig te zijn. Deel de schrijfwijzer regelmatig of organiseer een (online) taalbingo.

Tips over duidelijk communiceren op een rijtje

  • Motiveer mensen en zoek medestanders in de organisatie
  • Begin waar de energie zit
  • Maak duidelijke taal leuk door dingen te organiseren
  • Teken de Direct Duidelijk Deal
  • Leid (nieuwe) medewerkers op en bied een schrijftraining aan
  • Herhalen, herhalen en nog eens herhalen: blijf aandacht vragen voor communiceren in duidelijke taal
  • Test brieven en teksten met de doelgroep

Tip: wil je graag jouw brieven of online teksten testen maar weet je niet goed waar en hoe te beginnen? Lees meer over het Testlab on Tour.

Handige links die gedeeld zijn tijdens het webinar en in de chat:

Om te lezen:

Om te bekijken:

Om te beluisteren:

Ken je de Toolkit Taal al?

Werk je aan dienstverlening en communicatie bij de overheid? En heb je teksten of beeldcommunicatie die getest en herbruikbaar zijn voor andere overheidsorganisaties? Dan is de Toolkit Taal interessant voor jou. Om te gebruiken én te helpen verrijken. Bekijk de Toolkit Taal hier.

Hoort bij het thema

Hoort bij de community