Testlab on Tour

Testlab on Tour

Er wordt vaak vóór de gebruiker gedacht in plaats van mét. Wil je weten of je boodschap begrijpelijk is? Ga dan testen. Zo vergroot je de kans op geslaagde communicatie en voorkom je veel vragen of klachten.

Testlab on Tour helpt overheidsorganisaties om de stap naar testen te zetten.

Testen van teksten

Alles wat je maakt, zou je kunnen testen. Denk bijvoorbeeld aan een brief, de (nieuwjaars)toespraak van de burgemeester, iconen, de website, de automatische boodschap die je hoort als je belt met de organisatie en zelfs beleidsplannen.

Ben jij van plan om zelf een tekst (dus een bewonersbrief, een informatiefolder of iets anders met tekst) te testen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? We hebben een stappenplan gemaakt dat je zelf kunt gebruiken om teksten te testen.

Vind je het fijner om te testen met hulp van Testlab on Tour? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand formulier. Dan verkennen we samen de mogelijkheden. Wij kunnen kosteloos bij je langskomen om te helpen jouw teksten te testen op een locatie bij je in de buurt. We geven tips en helpen je op weg, maar het testen doen jij en je collega’s vooral zelf. Zodat je dat in het vervolg ook kunt blijven doen.  

Handig om te weten 

Wat kun je van Testlab on Tour verwachten? 

  • Je gaat zelf aan de slag met stap 1 uit het stappenplan ‘Test je tekst’. Wij helpen jou op weg in de voorbereidingen.  Zo kunnen we meedenken over een geschikte testlocatie en over de vragenlijst die je maakt.  
  • We komen naar jou toe om jou en jouw collega’s te helpen met testen (stap 2 uit het stappenplan), als je dat wilt.  
  • Je gaat zelf aan de slag met stap 3 uit het stappenplan: het verwerken van de resultaten.  
  • Wil je sparren of heb je andere hulp nodig? Laat het ons weten, dan bekijken we hoe wij je kunnen helpen. 

Hoeveel tijd kost het testen? 

  • Het ‘flauwe’ antwoord op deze vraag is: het hangt ervan af. Wat wil je precies testen? Hoe is de steun en betrokkenheid in je organisatie? Heb je collega’s met wie je de voorbereiding kunt doen? Kun je met anderen de test uitvoeren of ben je alleen? Is de tekst al klaar om te testen? Is het een korte of lange tekst? Heb je de tekst al eerder getest, bijvoorbeeld bij collega’s?
  • Een richtlijn is 2 uur voorbereiden, 2 uur testen en 3 uur verwerken van resultaten, inclusief het aanpassen van je tekst.  
  • Tip. Heb je echt weinig tijd? Neem je brief dan mee naar de centrale hal van je organisatie of een andere plek in de buurt. Vraag 2 of 3 mensen om de tekst te lezen en te zeggen wat wel en niet duidelijk is. Beter een snelle, onvoorbereide test, dan helemaal géén test.  

 

Neem contact op met Testlab on Tour

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.