Chocoladeletters in ruil voor duidelijke taal
De nieuwe schrijfwijzer én een feest aankondigen op 5 december door alle collega’s een gedicht en een chocoladeletter ‘S’ te geven. En dan niet de letter s van Sinterklaas, maar van schrijfwijzer. Mette-Marieke Verschoor van de gemeente Goirle deed het. Ze vertelt hoe ze binnen de gemeente aandacht vroeg voor het communiceren in duidelijke taal, en met succes!
Als strategisch adviseur bij de gemeente Goirle is Mette-Marieke veel bezig met het onderwerp duidelijke taal. Ze vertelt: “4 jaar geleden raakte ik geïnspireerd omdat ik tijdens gesprekken met collega’s merkte dat onze teksten beter konden. Ik kwam erachter dat veel mensen niet eens wisten dat onze schrijfwijzer bestond! Daardoor besloot ik om binnen de gemeente meer aandacht te vragen voor begrijpelijke communicatie.”
Voor Mette-Marieke was dit het startsein om de schrijfwijzer ‘af te stoffen’ en nieuw leven in te blazen. Ze startte een campagne voor heldere taal. Een onderdeel hiervan was een feest waarbij de Direct Duidelijk Deal werd getekend door de burgemeester en gemeentesecretaris.
De letter s van schrijfwijzer
Mette-Marieke: “Ik ben destijds op 5 december met het Sinterklaasgedicht begonnen om aan te kondigen dat we een campagne voor duidelijke taal gingen starten. Alle collega’s kregen die dag een plaatje met de chocoladeletter ‘S’ erop. En ze kregen allemaal een training over duidelijk schrijven. Toen onze training eenmaal gestart was, ontvingen ze allemaal een echte chocoladeletter. In dit geval stond de letter ‘S’ niet voor Sinterklaas, maar voor schrijfwijzer. Hiermee wilden we de vernieuwde schrijfwijzer introduceren. Deze actie is wel echt blijven hangen bij de collega’s!”
De tip van Mette Marieke is dan ook: “Sluit met je acties aan bij wat er toch al speelt, zoals aanhaken bij een feestdag of gebeurtenis.”
Dit overkomt je als je laaggeletterd bent
Medewerkers leerden tijdens de training over het schrijven van heldere brieven en e-mails. Volgens Mette-Marijke is dit de basis: “Het opstellen van een goede, duidelijke, brief of e-mail is het begin van duidelijke communicatie. Medewerkers hebben bijvoorbeeld geleerd hoe ze tussenkopjes en alinea’s moeten gebruiken, maar ook hoe ze een goede inleiding schrijven. Ik zeg altijd: al let je maar op 1 ding, dan hebben we al winst behaald.”
Mette Marieke: “Onze burgemeester en gemeentesecretaris zijn groot voorstanders van begrijpelijke en correcte brieven. Dat helpt ook enorm om duidelijke taal op de agenda te zetten. Door goede voorbeelden te delen, willen we collega’s laten ervaren hoe vervelend het is als je een tekst niet begrijpt. Ik heb wel eens de escapekoffer van Stichting Lezen en Schrijven besteld. Daarmee ervaar je ook hoe irritant het is als je niet begrijpt wat er staat. Dit kwam bij veel collega’s wel echt binnen, want dit overkomt je dus bijvoorbeeld als je laaggeletterd bent.”

Meer over Begrijpelijke tekst en beeldtaal