Landelijke Taalstrijd op 3 november

Op 3 november verzorgt Gebruiker Centraal de Landelijke Taalstrijd, met de hulp van enkele gemeentes en ministeries. Doe jij ook mee? Zo strijden we in heel Nederland voor duidelijke overheidscommunicatie!

Wanneer en waar is de Landelijke Taalstrijd?

 • Datum: vrijdag 3 november, van 10.00 tot 13.00 uur.
 • Locatie: Gooiland Theater, Hilversum

Wat is de Landelijke Taalstrijd?

In deze Landelijke Taalstrijd nemen 5 teams het tegen elkaar op in Gooiland Theater, Hilversum:

 1. Bestuurders (dat kunnen wethouders, raadsleden, of directeuren zijn)
 2. Taalprofessionals (denk aan: communicatieprofessionals en taalcoaches)
 3. Inhoudelijke experts (bijvoorbeeld beleidsambtenaren en juristen)
 4. A.I. & Hulpmiddelen (denk aan: Chat GTP)
 5. En natuurlijk: inwoners

De teams herschrijven 5 moeilijke, onduidelijke zinnen die ze per team herschrijven in duidelijke zinnen. Een vakkundige jury beoordeelt welk team het duidelijkst schrijft. Deze leden komen onder andere uit de gemeenten Den Haag, Amsterdam, Utrecht en de ministeries Sociale Zaken & Werkgelegenheid, Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat.

Inspirerend programma

Van 10.00 tot 13.00 uur kun je onder andere genieten van een optreden van woordkunstenaar Gershwin Bonevacia en luisteren naar Voorleeskampioen 2023 Danischa die de zinnen voorleest. Bovendien kun je tijdens de Landelijke Taalstrijd zien hoe diverse organisaties live de Direct Duidelijk Deal ondertekenen. Kortom: een dag die je niet wilt missen.

Wil je meedoen aan de Taalstrijd?

Organiseer dan een eigen taalstrijd op 3 november op hetzelfde moment dat de teams in Hilversum tegen elkaar strijden. Dat kan met een groep collega’s op locatie, bijvoorbeeld in je eigen organisatie. Ook kun je inwoners uitnodigen! We zorgen voor verbinding tussen de lokale taalstrijden en de Taalstrijd in Hilversum. Zo strijden we op 3 november met zoveel mogelijk organisaties in heel Nederland samen voor duidelijke overheidscommunicatie. En verspreiden we de taalstrijd over het hele land.

Onderaan deze pagina kun je je organisatie aanmelden. Je krijgt dan het Landelijke Taalstrijd Pakket. Met het pakket maak je er samen met je collega’s en misschien ook inwoners een feestje van. In het pakket zitten onder andere:

 • concept-berichten waarmee je jouw Taalstrijd onder de aandacht brengt
 • een draaiboek
 • een stappenplan
 • de onduidelijke zinnen die de 5 teams tijdens de Landelijke Taalstrijd herschrijven

Wil je erbij zijn als publiek?

De Landelijke Taalstrijd vindt plaats in het Gooiland Theater, Hilversum. Je kunt daarbij aanwezig zijn. Je kunt dan ook de zinnen herschrijven. Misschien schrijf jij wel duidelijker dan de teams! Je maakt dan kans op de publieksprijs. Je kunt het herschrijven ook lekker overlaten aan de teams terwijl je geniet van deze taalstrijd. Je zal in ieder geval ervaren hoe moeilijk het is om makkelijk te schrijven. Meld je dan aan. 

Waarom een (Landelijke) Taalstrijd?

Eerder organiseerden gemeenten Utrecht, Den Haag en Enschede een lokale Taalstrijd. Op een speelse manier brachten de gemeentes een serieus onderwerp onder de aandacht: veel teksten zijn zo ingewikkeld dat een grote groep inwoners ze niet begrijpt. Deze lokale taalstrijden brachten overheid en inwoners bij elkaar. En zorgden bovendien voor bewustwording van het belang van duidelijke communicatie. Samen met deze en andere organisaties maken we er nu een Landelijke Taalstrijd van.

Bestel het pakket van de Landelijke Taalstrijd

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.