Inclusief onderzoek doen

Gebruikersonderzoek doen is nodig om te ontdekken wat gebruikers willen en nodig hebben. Het is dan wel belangrijk dat dit onderzoek zo inclusief mogelijk is. Op deze pagina vind je meer over werken aan een inclusieve mindset, als voorwaarde voor inclusief onderzoek.

Hand met spiegel

Onderzoek: Inclusief denken en doen

Inclusief onderzoek begint met kijken naar jezelf. In samenwerking met Gebruiker Centraal onderzocht theRevolution wat een inclusieve denkwijze betekent als je bij de overheid werkt. Het onderzoek wordt binnenkort aangevuld met een concrete toolkit én een duidelijke visie op inclusie binnen de overheid.

Bekijk de inzichten van het onderzoek Inclusief denken en doen

Verschillende avatars (man, vrouw, jong, oud, gekleurd) met meetlat erboven. En ertussen een paspoort, grafsteen, verhuisdoos, hond en parkeervergunning.

Lessen uit pilotstudies Toetsingskader Inclusie

In 2024 lanceren we de eerste versie van het Toetsingskader Inclusie. Daarmee toets je samen met collega’s of andere organisaties hoe inclusief jouw dienstverlening is. Een belangrijk onderdeel om tot het kader te komen was het doen van pilotstudies. 5 organisaties gingen aan de slag met hun eigen dienstverlening.

Lees meer over de geleerde lessen van deze pilotstudies

Uitgelicht beeldmerk Mensen maken de Stad

De dingen die we niet zien

Als overheid werken wij continu aan het verbeteren van onze dienstverlening. Maar doordat we als professionals zelf onderdeel zijn van de overheid, is het lastig hier met een frisse blik naar te kijken. Hoe kunnen we overheidsdienstverlening vanuit een nieuw licht bekijken? Dat is het startpunt van het doe-boekje De dingen die we niet zien geweest.

Alles over dit project en hoe je het boekje bestelt

Meer lezen

Iedereen is beperkt

Je hebt ze vast al eens gezien: de vrolijk gekleurde poppetjes van Gebruiker Centraal. We gebruiken ze om doelgroepen visueel te maken. En ook al vind ik deze poppetjes geinig, toch is er iets vreemds mee aan de hand. En dat zegt misschien ook iets over jou en mij.

‘Werk in alle fasen van je onderzoek inclusief: van onderzoeksvraag tot eindrapport’

Meike van Genugten en Tessa van Loenen geven in de Direct Duidelijk Tour gouden tips over hoe je inclusief onderzoek aanpakt. Zoals: werk in álle fasen van je onderzoek inclusief, en neem de tijd.