Terugblik op de conferentie 2021

Donderdag 2 december 2021 was de conferentie ‘De menselijke maat #Hoedan’. De conferentie stond in het teken van de menselijke maat in overheidsdienstverlening en dan vooral het #Hoedan. Want wat is de menselijke maat eigenlijk? Hoe kunnen we die weer terugbrengen? Vakcollega’s en experts kwamen bij elkaar om alle facetten van dit thema te bespreken.

Als je je onvoldoende verplaatst in de mensen, verliezen we verbinding met de samenleving.

Munish Ramlal, ombudsman van Amsterdam

Het videoverslag van de conferentie

Een paar hoogtepunten

Aan tafel bij Café Bepp vertellen mensen van alle rangen en standen over de enorme impact die de overheid heeft op hun levens. Bart van de Ven, oprichter Truetalk stelt ze de vraag: waar loop jij tegenaan in het contact met de overheid?

Keynote Munish Ramlal, ombudsman Metropool Amsterdam

Munish Ramlal hield een pleidooi om te kijken naar de mens, verder dan de regels – want dat is pas écht behoorlijk bestuur.

Direct Duidelijk Tour

De Direct Duidelijk Tour ging over ‘Vertrouwen in de overheid: wat je kun je vanuit de overheid doen om meer vertrouwen te verkrijgen? Renate Verloop sprak erover met Koos Janssen. Als burgemeester van Gemeente Zeist zit hij met regelmaat bij het KCC omdat daar ‘het hele leven binnenkomt’. Verder aan tafel zat Ron Van Wonderen, onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut. Hij werkte mee aan de publicatie ‘Van persoonlijke krenking tot vertrouwensbreuk: Verhalen van burgers met gebrek aan vertrouwen in instituties’. En Hetty Schellekens (van de tafel van Café Bepp) reflecteerde hierop vanuit eigen ervaring.

Tafelgesprek ‘Bouwen aan vertrouwen’

In het gesprek dat Peter van Grieken had met Pieter in ‘t Hout en Bart van der Dussen ging het vooral over goede voorbeelden zoals het Huishoudboekje. Bekijk ook de video waarin een deelneemster aan het Huishoudboekje vertelt hoe het haar helpt. Ook komt het Virtueel Inkomsten Loket van de gemeente Utrecht, kwam ter sprake. Als laatste sprak Peter met Simon Sibma, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en trekker van Toekomstbestendige Dienstverlening, over hoe dienstverlening er in de toekomst uit moet zien.

Keynote Marije van den Berg

De uitsmijter van de dag kwam van Marije van den Berg, die in haar keynote vertelde over de verhouding tussen beleid en uitvoering. Ook als podcast te beluisteren overigens. Een aanrader!

Break-out sessies

In de middag waren er verschillende break-out sessies te volgen. Hieronder vind je links naar video-opnames, presentaties en meer informatie over de sessies.

Blogs conferentie 2021