Publicaties over overheidsdienstverlening en de menselijke maat
Geschreven door Mariska Woudenberg
Praat met de burger: dat is de eerste aanbeveling uit het rapport ‘Klem tussen balie en beleid’, van de Tijdelijke Commissie Uitvoeringsorganisaties (TCU). En dit is niet het enige rapport of publicatie dat hierover gaat.
We hebben een aantal interessante onderzoeksrapporten en publicaties over de menselijke maat in dienstverlening voor je op een rijtje gezet.
Het overzicht is zeker niet volledig. Heb je relevante aanvullingen? Geef die dan door via info@gebruikercentraal.nl.
Rapporten
- Klem tussen balie en beleid (25-02-2021) – Tijdelijke Commissie Uitvoeringsorganisaties (TCU). Download het volledige rapport, de samenvatting, de verslagen van de hoorzittingen en de position papers.
- De burger is geen dataset (02-03-2021) – Nationale Ombudsman. Ombudsvisie op het behoorlijk gebruik van data en algoritmen door de overheid.
- De digitale kooi (2018) Nu ook als luisterboek beschikbaar! – Stichting Kafkabrigade. (On)behoorlijk bestuur door informatiearchitectuur of: hoe we de burger weer centraal zetten in een digitaliserende overheid. Gegevensuitwisseling bij de overheid leidt tot allerlei onbedoelde gevolgen voor burgers, die niet te herstellen zijn.
- Digitalisering in wetgeving en bestuursrechtspraak (28 juni 2021) – Raad van State. Digitalisering biedt oplossingen voor maatschappelijke problemen, maar brengt ook risico’s mee. Dat stelt eisen aan onze wetten en regels en dus aan het werk van de wetgever en de bestuursrechter.
- Monitor begrijpelijke overheidsteksten (30-06-2021) – Dit onderzoek is tot stand gekomen in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met de Taalunie en uitgevoerd door de UU en de HAN. Zie ook het artikel van HAN, Overheidsteksten over schuldhulp vaak nog te moeilijk.
- Werk aan uitvoering: Fase 2 Handelingsperspectieven (05-02-2021) – Rapport van adviesgroep ABDTopConsult over de problemen bij uitvoeringsorganisaties van de (Rijks)overheid, zoals de Belastingdienst en het UWV, bij de dienstverlening aan de burger.
- Monitor toegankelijkheid 2021 (30-11-2021) – Websites en mobiele applicaties van Nederlandse overheidsinstanties.
- Toezicht Sociaal Domein | hoe toegankelijk is het sociaal domein in Nederland? – Het Toezicht Sociaal Domein onderzocht in vijf gemeenten hoe makkelijk mensen met een licht verstandelijke beperking toegang hebben tot hulp.
Websites ter ondersteuning
- Een Toegankelijk Sociaal Domein – waar moet je rekening mee houden voor mensen met een lichtverstandelijke beperking?
Deze website is voor gemeenten, om hen te helpen de toegang tot het sociaal domein voor mensen met een licht verstandelijke beperking zo eenvoudig mogelijk te maken. Op de website vind je belangrijke punten om rekening mee te houden, hulpmiddelen die je kunt inzetten, een toegankelijkheidstoets die je als gemeente kunt doen en onderzoek dat hieraan is vooraf gegaan.