Van Direct Duidelijk naar duidelijke overheids­communi­catie

Wat in 2018 begon met de campagne Direct Duidelijk, is nu een hele lijst met initiatieven voor duidelijke overheidscommunicatie. Dat is ook hard nodig, want de overheid communiceert nog steeds te moeilijk. Op deze pagina lees je alles over hoe we hieraan werken. En hoe jij daarbij kunt helpen.

Waarom is dit belangrijk?

Er wordt vaak gedacht dat alleen bepaalde groepen mensen behoefte hebben aan duidelijke taal. Dit is niet waar. Ook mensen met meer taalvaardigheden en een hoger opleidingsniveau houden van duidelijke communicatie en begrijpelijke taal.

Wat helaas wel waar is: er zijn te veel mensen in Nederland die moeite hebben met teksten en formulieren van de overheid. Vooral mensen die laaggeletterd zijn, mensen met een beperking of mensen die Nederlands niet als eerste taal spreken. Onbegrijpelijke informatie van de overheid kan leiden tot misverstanden, fouten en zelfs tot financiële of andere problemen voor inwoners.

Duidelijke overheidscommunicatie is dus bittere noodzaak.

Zo kun jij meehelpen

Werk je aan communicatie of dienstverlening bij de overheid? Je kunt op verschillende manieren bijdragen aan duidelijke overheidscommunicatie:

Benut bestaande kennis

Maak bijvoorbeeld gebruik van een set van richtlijnen voor betere tekst en beeldtaal in de Toolkit Taal. En de uitgebreide lijst hulpmiddelen om je verder op weg te helpen met tekst en beeldtaal.

3 personen aan een tafel, kijken naar een tekst op papier.
Brieven testen tijdens de Libelle Zomerweek in samenwerking met Café Bepp.

Test wat je maakt 

Zin om met focus teksten te schrijven en testen? Doe dan mee met Testlab on Tour. Of krijg advies over duidelijke overheidscommunicatie via het Expertpanel Gebruikersvriendelijkheid.

Deel je ervaringen 

We geven tips, tricks en praktijkvoorbeelden graag een podium. Deel ze met ons via info@gebruikercentraal.nl. Of deel je kennis en vragen in het Netwerk Direct Duidelijk.

Gebruik goede voorbeelden

Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Er zijn veel goede voorbeelden van duidelijke overheidscommunicatie beschikbaar. Bijvoorbeeld de vele voorbeelden in de Toolkit Taal.

Het spel 'Zeg dat dan!' met een aantal spelkaarten los op een houten tafel.
Het spel ‘Zeg dat dan!’.

Inspireer jezelf (en anderen)

Kijk en praat mee met de Direct Duidelijk Tour. Deel je eigen voorbeelden van tekst en beeldtaal met Toolkit Taal. En vraag je leidinggevende of jouw organisatie ook de Direct Duidelijk Deal ondertekent. De deal kun je gebruiken om het onderwerp duidelijke communicatie (weer) op de kaart te zetten.

Nog meer inspiratie nodig? Speel het spel ‘Zeg dat dan!’, voor meer bewustwording over onduidelijke taal. Of speel het Optimaal Digitaal Spel, bijvoorbeeld met de speelset Begrijpelijke taal. Liever iets te lezen of beluisteren? Dan is het boek Direct geleerd, duidelijk gedaan iets voor jou.