Hoe Gebruiker Centraal het Toetsingskader Inclusie heeft ont­wik­keld

Het kader is ontwikkeld in samenwerking met een community van experts op het gebied van inclusieve en toegankelijke (overheids)dienstverlening, geïnteresseerden en betrokkenen bij het onderwerp, en ervaringsdeskundigen. We hebben op 3 manieren het kader ontwikkeld:

1. (Expert)bijeenkomsten

Meerdere keren organiseerden we bijeenkomsten waar iedereen met interesse in inclusieve dienstverlening welkom was. Tijdens deze bijeenkomsten gingen we in gesprek, deelden we voorbeelden, en haalden we ideeën op om dienstverlening inclusiever te maken. De input van sprekers en deelnemers heeft geholpen het kader verder te ontwikkelen. Onderstaand filmpje is een terugblik op de eerste bijeenkomst.

2. Vragenlijstonderzoek (de Delphi-methode)

We hebben ook gebruik gemaakt van de Delphi-methode, een wetenschappelijke onderzoeksmethode. Daarbij stelden en beantwoordden deelnemers in verschillende rondes vragen over de 5 thema’s van het Toetsingskader Inclusie. Het doel hiervan was om het samen eens te worden over hoe het toetsingskader zo goed mogelijk vormgegeven wordt. Lees meer over Delphi-onderzoek.

3. Pilotstudies

Verder leerden we uit de praktijk met pilots bij overheidsorganisaties. Hier probeerden we samen met de pilotorganisaties het toetsingskader toe te passen. We keken mee met acties die organisaties inzetten om inclusie te verbeteren. We leerden hiermee ook hoe de 5 thema’s van het kader in de praktijk terugkwamen.

Lees de verslagen van pilotfase 1

We hebben van 4 van de 5 pilotstudies in de eerste pilotfase een verslag geschreven. Hieronder kun je naar de verschillende blogs van de pilotorganisaties:

Lessen uit pilotfase 2

In de tweede pilotfase zijn we praktisch aan de slag gegaan met meerdere organisaties. De opzet verschilde van de eerste pilotfase. We hebben dat en de geleerde lessen vastgelegd in een verslag.

Lees het verslag van pilotfase 2.