Meedoen met inwoners: je onderdompelen in een andere wereld

Bepaalde inwoners zijn voor jou als beleidsambtenaar waarschijnlijk moeilijk te bereiken. Of lijkt dat maar zo? We hebben het over mensen in een kwetsbare situatie, bijvoorbeeld vanwege geldzorgen of een gebrek aan woonruimte. Hoe zorg je dat je met hen in contact komt? En hun ervaringen mee kunt nemen bij het schrijven van beleid? Tijdens dit webinar krijg je hiervoor handvatten. De kern is: ga de wijk in en doe mee.

Te gast: Anne-Mathije Bogerd

In dit webinar gaat Lodewijk van Noort in gesprek met Anne-Mathije Bogerd. Jarenlang heeft Anne-Mathije met veel passie en plezier op de werkvloer gestaan om jongeren met gedragsproblemen en een verstandelijke beperking te ondersteunen. Ze heeft veel van hen geleerd. Uiteindelijk besloot ze als ambtenaar haar hart voor ons zorgstelsel te geven.

Anne-Mathije is momenteel inspecteur bij Toezicht Sociaal Domein. Om mensen met schulden beter te begrijpen, leefde Anne-Mathije een maand op bijstandsniveau. Daarna werkte ze mee bij de voedselbank. Door dit actieonderzoek won ze vertrouwen, waarna ze hoorde wat er speelde en wat inwoners zelf wilden. “Ze weten ook wel dat je niet zomaar meer geld kunt toveren.”

Tijdens het webinar vertelt ze over haar ervaringen en de lessen die ze geleerd heeft. Ze deelt ook tips die belangrijk zijn om een netwerk op te bouwen in de wijk. Deze tips zijn verzameld in de toolkit Meedoen met inwoners.

Tijdens ons evenement ‘Hoe maak je impact met onderzoek?’ op 16 oktober gaf Anne-Mathije een presentatie over actieonderzoek bij Toezicht Sociaal Domein.

Wat betekent geld voor jou?

Tijdens het webinar stelde Anne-Mathije aan Lodewijk en de kijkers de vraag: wat betekent geld voor jou? Teken het antwoord.

Screenshot van een (online whiteboard) Miro-bord met alle tekeningen die de kijkers instuurden. Direct onder deze afbeelding een samenvatting.

Naast de tekeningen is er nog tekst geschreven: vrijheid, onbezorgdheid, gezelligheid, vrijheid om te doen wat je wil (hobby's), zekerheid.

Je ziet tekeningen van huizen, een familie, iemand op de bank met kat op schoot, een auto, een tekening van een palmboom en hangmat en eentje met een vliegtuig tussen Nederland en IJsland (reizen), en woorden als vrijheid, zekerheid, onbezorgdheid, controle over je eigen leven.

Anne-Mathije heeft actieonderzoek heb gedaan: “Alles begint met een netwerk opbouwen. Dus iedereen die hart, passie heeft voor de zaak en voor het probleem dat we onderzoeken, doet daaraan mee. Organisaties, vrijwilligerswerk, bibliotheken, overheden, mensen zelf, vrienden van mensen. Die wil je in gesprek laten gaan met elkaar. Maar wat je nu vaak merkt, als je dus uitnodigingen verstuurt met: ‘dan en dan ben je welkom op ons gemeentehuis’. Dan komen daar dus de mensen die ervan houden hun mening te ventileren. En die die brief kunnen lezen. Die zich goed verstaanbaar kunnen maken in het Nederlands, goed kunnen argumenteren, die graag een woordje willen doen. Maar je wil graag ook die andere mensen spreken en horen.

Ik geef deze tekenopdracht aan iedereen in de zaal, van ambtenaren tot en met mensen waar het om draait. Ik wil iedereen gelijkwaardig laten zijn, en daarom laat ik ze tekenen. Want iedereen schrikt altijd een beetje: “Oh nee, ik wil dit niet, ik heb er geen zin in. Ik moet tekenen, kan ik niet.” Dat is eigenlijk een gemeenschappelijk gevoel van ongemak wat je dan direct creëert.

En je ziet dat mensen gaan nadenken over het onderwerp en vanuit daar voer je dan dus een gesprek. Wat heb je nou getekend? Wat staat hier nou? En dan zie je dus ook verschillen of overeenkomsten.”

Links die gedeeld zijn tijdens het webinar en in de chat