Mensen maken de stad
Je bent al een tijdje met de digitale dienstverlening van de overheid bezig. Je wilt jullie diensten toegankelijker en inclusiever maken. Je zet je in om de dienstverlening te verbeteren en vernieuwen, want niet iedereen kan digitaal meedoen. Je organisatie introduceert daarom chatfuncties op de website, videobellen en andere interactiekanalen. En ze ontwerpt steeds vaker diensten samen met bewoners.
En dat is allemaal goed, maar kijkt jouw organisatie ook naar wat die digitale dienstverlening betekent voor mensen? Wat doet de overheid nog meer aan digitalisering en wat merken mensen daarvan? Wat is er de afgelopen jaren gebeurd in het dagelijks leven van mensen door de komst van digitalisering? Aan welke (persoonlijke) waarden raken we met de digitale dienstverlening? En moeten we diensten altijd verbeteren of vernieuwen, of moeten ze gewoon vervangen of niet meer ingezet worden?
De slimme stad is een mooi voorbeeld van hoe digitale dienstverlening raakt aan de waarden van mensen. Daar valt veel te ontdekken. Digitaal is steeds meer ons leven gaan beïnvloeden. Zoals het reizen van A naar B via Google Maps. Of verkeerslichten die steeds slimmer worden, waardoor je niet meer zolang hoeft te wachten. Bijvoorbeeld als fietser in de regen.
Een tijd waarin we kopen via grote platforms als Bol.com en flitsbezorgers het centrum van je stad of dorp veranderen, alsook het verkeer in je straat. Of veiligheidscamera’s in de straten die ons veilig dan wel oncomfortabel kunnen laten voelen. Het gaat geleidelijk aan. Daardoor staan we niet altijd stil bij wat we nu echt samen bepaald hebben en wat niet. Hebben we voldoende het gesprek met elkaar gevoerd over al die veranderingen?
Mensen maken de stad
Het project Mensen maken de stad gaat over het samen ontwerpen voor een slimme stad. In een blogreeks zal initiatiefnemer van het project, Esmeralde Marsman, delen wat zij ontdekt door in gesprek te gaan met betrokkenen vanuit allerlei gebieden bij het ontwikkelen van slimme steden. Maar belangrijker nog, ze zal vooral ontdekken wat mensen, burgers, inwoners belangrijk vinden. En hoe dit zich vertaalt naar de overheid en digitale dienstverlening. In haar ontdekkingsreis wordt ze versterkt door Eoin Hennekam. Want nieuwe perspectieven doe je samen op, niet alleen.
Publieke waarden zoals veiligheid, zelfbeschikking, privacy, democratie en transparantie bepaal je met elkaar. In de ‘Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren’ (Kamerbrief, 4 november 2022) spreekt staatssecretaris Van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de wens van het kabinet uit om de digitale transitie in goede banen te leiden en om kansen vooral te stimuleren, maar daarbij wel die publieke waarden veilig te stellen. “Kijk niet vanuit de technologie, maar vanuit waarden naar digitale ontwikkelingen”. En dat is nu precies waar Esmeralde Marsman zich in Rotterdam hard voor maakt: een slimme stad ontwerpen waarbij de mens centraal staat.
Doel van het project
Het hoofddoel van het project is met een nieuwe blik naar overheidsdienstverlening kijken aan de hand van voorbeelden uit slimme steden. Zoals Esmeralde het zegt: “Je hebt een ander perspectief nodig om je eigen wereld beter te begrijpen. Dat is ook de reden dat ik de blogreeks ben gestart. Ik wilde uit de huidige blik op dienstverlening stappen en een andere wereld zien. De wereld van de slimme stad leek daar dichtbij genoeg en toch anders genoeg voor. Er zijn zoveel mensen en partijen betrokken bij het ontwerpen van de slimme stad en iedere burger vindt er wat van.”
Aan het einde van de reeks, na veel gesprekken, opgedane kennis over uiteenlopende onderwerpen en perspectieven, en nieuwe inzichten, willen we de belangrijkste lessen bundelen. Hoe kunnen we die lessen meenemen om met een frisse blik naar de overheidsdienstverlening te kijken? Hoe brengen we mensen en overheid in een slimme stad samen?
Overzicht van alle blogs
- Samen ontwerpen voor een slimme stad
- De slimme stad, wat is dat?
- Wat vinden bewoners van Rotterdam van de slimme stad?
- Wat denk jij?
- Dubbelinterview Esmeralde
- Dubbelinterview Eoin
- In gesprek met Aafke Fraaije: ‘Je moet niet een dialoog voeren, maar in dialoog blijven’
- In gesprek met Julieta en Cora van de Universiteit van Twente over Responsible Futuring. ´Maak de toekomst tastbaar.´
Meer weten?
Kom ook in contact met Esmeralde en Eoin. Leer meer over het project en deel ook jouw verhaal! Mail ons via info@gebruikercentraal.nl.