Boekpresentatie ‘Direct geleerd, duidelijk gedaan’: een terugblik

1 dag, 20 uur en 20 minuten: zolang heb je nodig om de eerste 50 afleveringen van de Direct Duidelijk Tour te kijken. Heb je niet zoveel tijd? Dan is er nu een handige samenvatting in boekvorm: Direct geleerd, duidelijk gedaan. Een welkom boek, bleek wel uit de reacties tijdens de boekpresentatie op woensdag 8 maart, in het Haagse theater Diligentia.

Bijna 250 geïnteresseerden kwamen naar de boekpresentatie waar de vraag centraal stond: waarom is het zo belangrijk om te werken aan duidelijke communicatie en dienstverlening bij de overheid? En hoe doe je dat dan? 

Voor het eerst afwezig

Renata Verloop zou 1 van de sprekers zijn. Logisch, want zij is de presentator van de eerste 50 afleveringen van de Direct Duidelijk Tour. Ze heeft in al die tijd, dwars door de hele coronaperiode heen, geen aflevering gemist. Daarom was het extra zuur dat ze uitgerekend de ochtend van de boekpresentatie er niet bij kon zijn.

Gelukkig werd de lezing van Renata door mededagvoorzitter Dio van der Veen voorgedragen. Het bleek een verhaal dat stof geeft tot nadenken: “Direct duidelijk communiceren gaat niet over eenvoudige taal. Het gaat erom of je snapt in welke wereld de ander leeft. En het vraagt tijd en aandacht om die wereld in te stappen, te verkennen en te begrijpen. Het is de wereld van de ambtenaar naast die van de inwoner. Maar het is ook de wereld van het ene vakgebied naast het andere. En het is de wereld van de ervaringsdeskundige naast die van degene die bepaalde ervaringen zelf niet heeft.”

Volle zaal in theater Diligentia tijdens de boekpresentatie van 'Direct geleerd, duidelijk gedaan'. Op het podium dagvoorzitters Dio van der Veen en Talissa Oude Bennink. Met achter hen een groot scherm, met daarop de cover van het boek.

Jeukwoorden en een praktijkvoorbeeld

Hierna was het woord aan Jacqueline Roos, plaatsvervangend directeur Communicatie en hoofd van de afdeling Communicatie Burgers en Bedrijven, bij de Belastingdienst. Jacqueline vertelde over de communicatiestrategie van de Belastingdienst, en wat zij doen aan begrijpelijkheid en helderheid van hun communicatie.

Dio stelt een vraag aan het publiek. Aanwezigen houden als antwoord een groen, oranje of rood blaadje in de lucht.

Trouwens, we hebben ook massaal last van de Engelse ziekte, zoals Japke dat noemt: breakoutsessie, meeting, call, quick wins, in the lead, input, agile, bottom line, wrap up. In haar presentatie bracht Japke herkenning en hilariteit.

Tot slot kwam Mark Vermeer aan het woord, directeur Digitale Overheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). “Blijf alsjeblieft de mensen voor wie we ons werk doen, centraal stellen. Want daar gaat het uiteindelijk allemaal om: mensen zien, echt naar hen luisteren en elkaar begrijpen”, aldus Mark.

Direct Duidelijk Deal

Begrijpelijke communicatie en dienstverlening van de overheid: dat is de kern van het boek, dus ook van de boekpresentatie. Kortom, een mooi moment om tussendoor de Direct Duidelijk Deal onder de aandacht te brengen.

3 ondertekenaars laten de Direct Duidelijk Deal zien. Van links naar rechts: Hans van den Bemt (Kadaster), Aly Oldersma (Onderwijsinspectie) en Mariëlle Bartholomeus (Rivas Zorggroep)
Aanwezigen in de zaal lezen in hun exemplaar van het boek.

Fotoalbum

Was je erbij? Bekijk dan ons fotoalbum om te zien of jij jezelf spot op 1 van de foto’s! (En als je er niet bij was, is het ook leuk om even te gluren 😉)

Lezen, luisteren of bestellen

Werk je voor of bij de overheid? En wil je ook de communicatie en dienstverlening van je organisatie verbeteren? Lees dan Direct geleerd, duidelijk gedaan. Je kunt het boek online lezen of een exemplaar bestellen. Later dit jaar publiceren we het boek ook als luisterboek.

De tour gaat verder

En wat de Direct Duidelijk Tour betreft? Die gaat natuurlijk gewoon verder. Presentator Renata zwaaide na 50 afleveringen af, inmiddels hebben Lodewijk van Noort en Sanne Boswinkel het stokje overgenomen.

Benieuwd naar de nieuwe Direct Duidelijk Tour-afleveringen? Bekijk de agenda en meld je aan. Je kunt natuurlijk ook alle afleveringen tot nu toe terugkijken.

Hoort bij het thema

Hoort bij de community