Direct Duidelijk Deal

Wil jouw organisatie de Direct Duidelijk Deal tekenen? Heel goed! De Direct Duidelijk Deal is een intentieverklaring dat jullie gaan werken aan begrijpelijke communicatie.

Hoe je daarmee start kan voor iedere organisatie anders zijn. Sommige gemeenten laten het de inwoners weten door grote posters en borden op te hangen in de publiekshal. De meeste organisaties communiceren erover via een persbericht in de (lokale) media. Andere organisaties beginnen kleiner en communiceren er niet extern over, maar wel naar de collega’s. Er zijn ook organisaties die de ondertekening gebruiken als startpunt om hier gesprekken over aan te gaan met collega’s en manager of bestuurders.

Het gaat niet alleen om het ondertekenen van het document. Vaak wordt er een feestelijk moment van gemaakt, of zelfs samen met andere organisaties iets georganiseerd. Dat is leuk en nuttig; hiermee laat je collega’s of zelfs collega’s van andere organisaties zien dat jouw organisatie dit onderwerp belangrijk zijn en inspireer je ze wellicht er ook mee aan de slag te gaan.

Je kunt hieraan denken:

  1. Maak er een feestelijk moment van. Dat kan heel klein: roep je collega’s bij elkaar en regel koffie en taart. Of grootser: organiseer een bijeenkomst voor de hele organisatie waarin je het belang van duidelijke taal laat zien.
  2. Zoek contact met andere overheidsorganisaties in je regio. Misschien willen zij de Direct Duidelijk Deal ook ondertekenen, en kunnen jullie er een gezamenlijk evenement van maken.
  3. Wie is de juiste persoon om de Direct Duidelijk Deal te ondertekenen? Wie moeten er verder zeker bij zijn? Stel een lijst samen. Hoe ‘hoger in de boom’ de ondertekenaar zit en hoe meer betrokkenen erbij zijn, hoe beter.
  4. Nodig een fotograaf en de regionale media uit om dit bijzondere moment vast te leggen.
  5. Download het drukbestand van de Direct Duidelijk Deal
    Je kunt het logo van jouw organisatie eventueel nog toevoegen aan de deal. Je kunt de Direct Duidelijk Deal op A3-formaat printen, liefst op stevig papier of karton. En zorg voor een dikke zwarte stift voor de ondertekening.
  6. Je kunt ervoor kiezen om de ondertekende Direct Duidelijk Deal een prominente plek te geven op de afdeling, of zelfs in een openbare ruimte.

Wij zouden er graag ook aandacht aan besteden! Met een mooi bericht en foto’s op onze website, en social media. Laat je ons weten als er iets gepland staat via info@gebruikercentraal.nl? Of stuur je ons een kort verslagje en foto’s?