‘We dachten dat het toch niet ging lukken om DigiD aan te vragen’

Op vrijdag 30 juni 2023 vond de Dag van de DigiD plaats in de gemeente Oss. Tijdens dit evenement kregen de inwoners van Oss hulp bij het aanvragen van DigiD, voor zichzelf of voor een ander. Gebruiker Centraal was aanwezig om te helpen de teksten van en over DigiD te testen met inwoners.

DigiD is steeds vaker nodig. Hiermee laat je zien wie je bent en regel je jouw zaken op internet. Bijvoorbeeld als je een afspraak wilt maken met de gemeente of voor het aanvragen van toeslagen. Toch vinden veel mensen DigiD moeilijk. Tijdens de dag van de DigiD kregen inwoners van de gemeente Oss hulp bij het aanvragen van een DigiD, maar ook bij het oefenen om het te gebruiken in de praktijk. Deze dag was een samenwerking tussen de gemeente Oss, ONS Welzijn, Bibliotheek Oss, Logius en Gebruiker Centraal.

De vragen achter DigiD

Iedereen in Nederland moet kunnen meedoen. Testen met inwoners is ontzettend belangrijk want alleen op die manier weet je of je als overheid duidelijk communiceert. Nog steeds ervaren mensen DigiD als een drempel. Met reacties als: “We kwamen met de gedachte dat het toch niet ging lukken. En dat we nu zo naar huis gaan en zelfs geoefend hebben is een heel fijn idee”, blijkt wel dat het belang van testen en de juiste uitleg noodzakelijk is.

Bekijk de video over de Dag van de DigiD

Meer lezen over de Dag van de DigiD: