Landelijke Taalstrijd

Op 3 november verzorgt Gebruiker Centraal de Landelijke Taalstrijd. 5 teams nemen het tegen elkaar op: wie herschrijft het beste onbegrijpelijke zinnen? Bij deze taalstrijd kun je aanwezig zijn. Doe mee en herschrijf de zinnen ook. Misschien win jij wel de publieksprijs.

Landelijke Taalstrijd, op 3 vrijdag 3 november in Theater Gooiland

Wat is de Landelijke Taalstrijd?

In deze Landelijke Taalstrijd nemen 5 teams het tegen elkaar op in het Gooiland Theater, Hilversum:

 1. Bestuurders (dat kunnen wethouders, raadsleden, of directeuren zijn)
 2. Taalprofessionals (denk aan: communicatieprofessionals en taalcoaches)
 3. Inhoudelijke experts (bijvoorbeeld beleidsambtenaren en juristen)
 4. A.I. & Hulpmiddelen (denk aan: Chat GTP)
 5. En natuurlijk: inwoners

De teams herschrijven 5 moeilijke, onduidelijke zinnen in duidelijke taal. Een vakkundige jury beoordeelt welk team het duidelijkst schrijft.

Op hetzelfde moment organiseren verschillende organisaties een eigen taalstrijd. We zorgen voor verbinding tussen de lokale taalstrijden en de Taalstrijd in Hilversum. Zo strijden we op 3 november met zoveel mogelijk organisaties in heel Nederland samen voor duidelijke overheidscommunicatie. En verspreiden we de taalstrijd over het hele land.

Wil je erbij zijn als publiek?

Wij denken van wel. Want: 

 • Je kunt de strijders in de teams aanmoedigen. Misschien heb je wel collega’s of bekenden zitten in de verschillende teams.
 • Je kunt genieten van een inspirerend programma. Woordkunstenaar Gershwin Bonevacia treedt bijvoorbeeld op. Voorleeskampioen 2023 Danischa leest de zinnen voor. Bovendien kun je tijdens de Landelijke Taalstrijd zien hoe diverse organisaties live de Direct Duidelijk Deal ondertekenen.
 • Je kunt in het Gooiland Theater zelf ook de 5 onbegrijpelijke zinnen herschrijven. Je maakt dan kans op de publieksprijs. 
 • Je gaat met veel inspiratie en nieuwe energie terug de organisatie in om verder te werken aan duidelijke communicatie. 
 • Je ontmoet gelijkgestemden en je netwerkt. Dit komt je eigen werk en organisatie weer ten goede.   
 • Je maakt kans op de publieksprijs. Als je wint, zetten we jou en je organisatie in het zonnetje! 
 • Je kunt er een teamuitje van maken. Net zoals de opening van de Direct Duidelijk Week waar iedereen erg enthousiast over was.
 • Je doet inspiratie op om een eigen taalstrijd te organiseren na 3 november. Hiervoor maken we een pakket aan op onze website.
 • Je kunt het herschrijven ook lekker overlaten aan de teams terwijl je geniet van deze taalstrijd. Je ervaart in ieder geval hoe moeilijk het is om makkelijk te schrijven.

Kortom: een dag die je niet wilt missen.
Ben jij erbij? Meld je dan hieronder aan.

Wanneer en waar is de Landelijke Taalstrijd?

 • Datum: vrijdag 3 november, van 10.00 tot 13.00 uur.
 • Locatie: Gooiland Theater, Hilversum

Waarom een (Landelijke) Taalstrijd?

Eerder organiseerden gemeenten Utrecht, Den Haag en Enschede een lokale Taalstrijd.
Op een speelse manier brachten de gemeentes een serieus onderwerp onder de aandacht: veel teksten zijn zo ingewikkeld dat een grote groep inwoners ze niet begrijpt.

Deze lokale taalstrijden brachten overheid en inwoners bij elkaar. En zorgden bovendien voor bewustwording van het belang van duidelijke communicatie. Samen met deze en andere organisaties maken we er nu een Landelijke Taalstrijd van.

Locatie

Gooiland Theater

Emmastraat 2 1211 NG Hilversum

Schrijf je in voor dit evenement

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Andere aanmeldingen 92 aanmeldingen (23 aanmeldingen niet getoond)