Webinar ‘Testen, testen, testen’ in de Direct Duidelijk Week

Hoe weet je of je communicatie duidelijk is? “Testen, testen, testen” is hierop het antwoord. Maar hoe doe je dat? Wat heb je hiervoor nodig? Welke vragen stel je? Hoe vraag je mensen om mee te denken? In dit webinar vertellen Gerda van de Bunt van gemeente Zwolle, Suzan van den Hoogen van gemeente Den Haag en Michèle Looije van gemeente Rotterdam over hun verschillende aanpakken.

Op deze pagina vind je ook een korte omschrijving van de verschillende aanpakken en de links die zijn gedeeld in de chat.

Een lezerspanel, het programma Betere Teksten, de straat op en ervaringsdeskundigen:

Gemeente Zwolle: lezerspanel

Gerda van de Bunt

Gerda van de Bunt is projectleider van het Versimpelteam van de gemeente Zwolle. Dit team legt brieven en andere teksten voor aan een lezerspanel, dat bestaat uit ongeveer 100 inwoners. Panelleden ontvangen een vragenlijst per post of per e-mail. Met verbetersuggesties gaat het Versimpelteam aan de slag. Zo worden de teksten van de gemeente Zwolle steeds duidelijker en begrijpelijker.

Gemeente Den Haag: programma Betere Teksten

Suzan van den Hoogen

Suzan van den Hoogen is projectleider Direct Duidelijk bij de gemeente Den Haag. Daar testen ze de communicatie op verschillende manieren. Een daarvan is het programma Betere Teksten. Ze zetten een tekst op de website en inwoners mogen daarop reageren. De opsteller van de tekst gaat zelf aan de slag met de verbetertips. De aangepaste tekst komt ook op de website te staan. Daarnaast testen ze met cursisten van de Taal+ School van het ROC Mondriaan en in de Stadskamer (onderzoeksruimte) op het stadhuis.

Gemeente Rotterdam: de straat op en in gesprek met ervaringsdeskundigen

Michele Looije

Michèle Looije is communicatieadviseur bij de gemeente Rotterdam. Samen met Rotterdammers ontwierp de gemeente Rotterdam de vernieuwde toelichting van de gemeentelijke belastingen. Hiervoor ging gemeente Rotterdam meerdere keren de straat op, om op verschillende momenten te testen. Ervaringsdeskundigen van stichtingen MEE en Lezen en Schrijven hielpen ook mee.

Handige links

Tijdens het webinar werden een aantal handige links gedeeld in de chat. Hieronder vind je ze.

Meer over Begrijpelijke tekst en beeldtaal, Onderzoeken, testen en meten