Webinar ‘Duidelijke juridische communi­catie: inspireren en leren’

Het is best een uitdaging om een complexe juridische boodschap op een heldere, begrijpelijke manier over te brengen. Hoe weet je welke informatie je wel en niet opneemt? Hoe zorg je ervoor dat ook de burger jouw verhaal als logisch ervaart? En hoe maak je begrijpelijke zinnen waarin juridische nuances behouden blijven? Opleiding en training kunnen hierbij helpen. En hoe inspireer je juristen om eenvoudiger te schrijven?

Donderdag 4 april sprak Lodewijk van Noort erover met Raf Van Ransbeeck, Hans Braam en Paula van Gemen.

Heb je het webinar gemist of wil je het webinar terugkijken? Hieronder vind je de opname van het webinar én handige tips, linkjes en artikelen die gedeeld zijn door onze gasten en deelnemers in de chat.

De gasten Raf van Ransbeeck, Hans Braam en Paula van Gemen aan tafel in de studio bij presentator Lodewijk van Noort

Handige links

Tijdens het webinar werden een aantal handige links gedeeld in de chat. Hieronder vind je ze.

Tips van Paula

Over de gasten

Prof. dr. Raf Van Ransbeeck

Raf Van Ransbeeck

Raf was rechter in de Rechtbank van koophandel te Brussel en is momenteel raadsheer aan het Hof van beroep te Brussel. Sinds eind 2015 is hij ook directeur van het Instituut Gerechtelijke Opleiding (IGO) van het ministerie van Justitie in Vlaanderen, het equivalent de Nederlandse Stichting Studiecentrum Rechtspleging (SSR). Sinds november 2022 is Van Ransbeeck ook plaatsvervangend secretaris- generaal van de International Organization for Judicial Training. Hij vertelt over de opleidingen rond duidelijk taalgebruik voor magistraten die het IGO organiseert en de realisatie van een Centrum voor Klare Rechtstaal, dat momenteel in de steigers staat.

Hans Braam

Hans Braam

Hans Braam is juridisch adviseur in de gemeente Hilversum. Daarvoor werkte hij ruim 20 jaar in de rechtspraak als gerechtsjurist waar hij betrokken was bij de behandeling van strafzaken en bestuursrechtelijke geschillen. Vanaf 2015 heeft hij zich ingezet voor verbetering van de leesbaarheid van uitspraken. Dat leverde in 2016 de eerste klare taalbokaal op voor een uitspraak die hij samen met rechter Hansje Loman schreef. In die periode coördineerde hij ook het project Wieb (Wat-Ik-Eigenlijk-Bedoel), waarmee de rechtbank Amsterdam de begrijpelijkheid van de uitspraken van bestuursrechters vergrootte.

Paula van Gemen

Paula van Gemen is schrijftrainer en helpt mensen en organisaties om helder en positief te schrijven. Dat doet ze sinds 2002 vanuit haar trainingsbureau Tekstmodel.nl.

Waar in 2002 nog menig cursist met de vuist op tafel sloeg en uitbracht: ‘Dit weiger ik, dit is veel te simpel’ of ‘Ik wil helemaal niet dat mensen mij begrijpen’, is dat tegenwoordig – gelukkig – compleet anders.

In dit webinar deelt ze haar praktische en positieve kijk op heldere taal.

Gespreksleider: Lodewijk van Noort

Lodewijk van Noort is strategisch communicatieadviseur en heeft een bedrijf in communiceren, presenteren en modereren in heldere taal. Hij is 1 van de initiatiefnemers van Direct Duidelijk, een campagne die in 2018 van start ging om overheden duidelijker te laten communiceren. Hij is de vaste presentator (samen met Sanne Boswinkel) van de Direct Duidelijk Tour.

Dit is een webinar van de Taalunie en Gebruiker Centraal.

Hoort bij het thema