Duidelijke juridische taal

Beeldmerk duidelijke juridische taalHeb jij op jouw werk wel eens te maken met juridische teksten? Dan weet je dat het best een uitdaging kan zijn om die op een heldere, begrijpelijke manier over te brengen.

Juridische taal is onbegrijpelijk voor de gemiddelde lezer. Juridische teksten bevatten vaak ingewikkelde zinnen en vaktermen. Er zit een groot spanningsveld tussen wat juridisch noodzakelijk is om op te schrijven en het begrip door de lezer. Hoe zorg je dat de lezer de tekst begrijpt? Dat de boodschap overkomt? En dat tegelijkertijd een tekst juridisch gezien nog steeds klopt?

Op deze pagina een overzicht met alles wat je kunt lezen, luisteren en (terug)kijken rondom dit onderwerp.

Het overzicht is niet volledig. Heb je aanvullingen? Geef die dan door via info@gebruikercentraal.nl.

Lezen

Overzichten

Boekentips

Boek Spreekt het recht tot iedereen?Spreekt het recht tot iedereen? Hoe de functionaliteit van het strafvonnis kan worden vergroot
Een boek van Geerke van der Bruggen, Leonie van Lent, Henk Pander Maat. Zij beantwoorden de vraag: is het wel mogelijk om strafvonnissen begrijpelijker te maken voor een groot publiek, en zo ja, hoe zo’n begrijpelijk strafvonnis er dan uit zou moeten zien.

 

Boek Heerlijk helder: weg met krommunicatie!Heerlijk helder: weg met krommunicatie!
Jan Hautekiet en Ann de Craemer beschrijven in hun boek ‘Heerlijk Helder’ op humoristische wijze het onheldere taalgebruik in verschillende maatschappelijke domeinen.

 

De taal van mr. Jip van Harten en dr. Janneke BavelickDe taal van mr. Jip van Harten en dr. Janneke Bavelick
In dit boek van mr. Jip van Harten en dr. Janneke Bavelinck lees je alles wat je over B1 moet weten. Je ontdekt wat B1 is en hoe je B1 schrijft. Het boek bevat talloze verhalen uit de praktijk. Over de problemen van onbegrijpelijke taal en over de kracht van B1. Als je dit boek hebt gelezen, weet je hoe je teksten op B1 moet schrijven.

 

Esther van der Voort en Huibert-Jan van Roest werkten jarenlang in de meest wollige omgevingen die je kunt bedenken. Esther was ambtenaar en Huibert-Jan advocaat. Lees hoe het niet moet, en hoe het beter kan. Weg met wollig
Esther van der Voort en Huibert-Jan van Roest werkten jarenlang in de meest wollige omgevingen die je kunt bedenken. Esther was ambtenaar en Huibert-Jan advocaat. Lees hoe het niet moet, en hoe het beter kan.

 

Maar zo heb ik het geleerd!Maar zo heb ik het geleerd! De waarheid achter 50 taalkwesties
Taalexpert Wouter van Wingerden zocht 50 hete hangijzers tot op de bodem uit én vroeg mensen om hun oordeel. De uitkomst: strenge oordelen (hun hebben), nuance (je kan, zwaar wegen), nieuwe inzichten (reizigers worden verzocht) en verrassingen: hij wilt en de data is komen onstuimig op.

Goed voorbeeldFolder Verdacht, wat nu?

Verdacht, wat nu? – folder gemaakt door Lieke Beelen, Helen van Laarhoven,  Paula van Gemen en Anita van den Bosch-de Gier. Een voorbeeld van duidelijke juridische taal.

Luisteren

Kijken

Webinar ‘Duidelijke juridische communicatie naar je doelgroep: hoe doe je dat en wat levert het op?’

Met Karl Hendrickx (hoofddocent aan de Universiteit Antwerpen voor het vak Rechtstaalbeheersing, taaladviseur van het Belgische Rekenhof, en buitengewoon gastdocent aan de KULeuven voor het vak Nederlandse rechtstaal), Lucienne van der Geld (directeur van het Netwerk Notarissen) en Herman van Harten (rechter en teamvoorzitter handelsrecht in het Gerechtshof Den Haag).

Terugkijken: webinar ‘Duidelijke juridische communicatie naar je doelgroep: hoe doe je dat en wat levert het op?’

 

Webinar ‘Duidelijke juridische communicatie: inspireren en leren’

Met Raf van Ransbeeck (raadsheer aan het Hof van beroep te Brussel, directeur van het Instituut Gerechtelijke Opleiding (IGO) van het ministerie van Justitie in Vlaanderen, en plaatsvervangend secretaris- generaal van de International Organization for Judicial Training), Hans Braam (juridisch adviseur in de gemeente Hilversum en voorheen gerechtsjurist die zich inzette voor verbetering van de leesbaarheid van uitspraken) en Paula van Gemen (schrijftrainer).

Terugkijken: webinar ‘Duidelijke juridische communicatie: inspireren en leren’

Webinar van de Direct Duidelijk Tour ‘Hoe krijg je juridische teksten direct duidelijk?’

Met Hans Braam (gerechtsjurist bij de rechtbank Amsterdam) en Pauline Alblas-Meijer (schrijfcoach bij de gemeente Utrecht).

Webinar van de Direct Duidelijk Tour ‘Duidelijke juridische taal’

Met André Verburg (rechter, staatsraad en taaltrainer) en Anita van den Bosch-de Gier (jurist en redacteur).

Praktische workshop ‘Heldere juridische taal: durf jij het aan?’

Een workshop van André Verburg en Paula van Gemen over het schrijven van begrijpelijke juridisch teksten. Deze workshop vond plaats tijdens de Gebruiker Centraal-conferentie ‘De menselijke maat: #HoeDan’ in 2021.

Mini-college van André Verburg

Over juridische teksten in begrijpelijke taal.

Gesprek André Verburg en Silke Polhuijs tijdens opening Direct Duidelijk Week

Tijdens de opening van de Direct Duidelijk Week op 10 oktober 2022 was een gesprek tussen André Verburg (rechter, staatsraad en taaltrainer) en Silke Polhuijs (schrijfcoach en -trainer) onderdeel van het programma. Dit gesprek ging over duidelijke taal van juristen en ambtenaren.

Om in jouw organisatie te gebruiken: korte videofragmenten

Korte videofragmenten uit het webinar ‘Hoe krijg je juridische teksten direct duidelijk?’ met mooie, opvallende of interessante uitspraken. Voel je vrij om deze te delen met collega’s, op het intranet, in een interne nieuwsbrief of in een presentatie.