Masterclass Design Thinking deel 5: proto­type

Prototyping kan veel dingen betekenen. Maar de basis zit hem in het uitbouwen van jouw idee/concept in iets wat gebruikers kunnen ervaren en (een deel van) de functionaliteit vertegenwoordigt. Hiermee maak je het mogelijk je idee te testen en feedback te ontvangen. Je kunt veel leren van een voorlopig en ruw prototype. Je krijgt namelijk meteen feedback van de gebruiker en begrijpt hoe je een idee kunt verbeteren en verfijnen. Welk type prototype je wilt maken, hangt geheel af van het doel dat het moet dienen: wat wil je precies testen/uitzoeken? Begin daarom eerst met het vaststellen van de hoofdvragen waarop je met het testen van een prototype een antwoord wilt krijgen, nog voordat je aan het maken van een prototype gaat denken.

Waarom is het maken van een prototype zinvol?

Hoe eerder je iets tastbaars maakt wat jouw gebruikers kunnen ervaren en waarmee ze kunnen experimenteren, des te sneller ontvang je zinvolle feedback over jouw product.

Wat zijn de belangrijkste aspecten?

Er zijn drie elementen waarover je feedback wilt van de eindgebruiker: (a) aantrekkelijkheid – willen mensen jouw product of dienst hebben? (b) gebruiksvriendelijkheid – is de ervaring van jouw oplossing positief en draagt het bij aan het probleem dat je wilt oplossen? En (c) realiteit: in hoeverre komt het prototype overeen met hetgeen je wilt nabootsen en matcht dat met de verwachting die mensen hebben?

Checklist voor het maken van een prototype

  1. Bepaal het idee/concept waarover je feedback wilt ontvangen.
  2. Bepaal wat je aan de hand van een prototype wilt uitzoeken.
  3. Formuleer de hoofdvragen die je met het testen van je prototype beantwoord wilt zien.
  4. Bepaal het scenario dat de gebruikers moeten volgen en de belangrijkste taken die ze daarbij moeten uitvoeren.
  5. Maak het prototype van goedkope materialen als pen en papier/karton. Werk je aan een digitale tool? Google op “prototyping tools” en je hebt opties genoeg!
  6. In sommige gevallen kun je rollenspel gebruiken om de gewenste interacties na te bootsen

Hoort bij het thema