Keynotespreker André Schaminée

Waarom is design thinking binnen de overheid zo’n goed idee? André Schaminée, specialist voor design thinking binnen de overheid bij Twynstra Gudde, geeft in zijn presentatie antwoord op deze vraag. Hij laat de belofte van design thinking zien en geeft tips hoe je deze methodologie toepast in allerlei vraagstukken. “Ik denk dat we design thinking nodig hebben in de transitievraagstukken. We moeten daar simpelweg iets anders doen dan we al deden.”

Voorbeelden uit de publieke sector

André laat vele herkenbare voorbeelden uit de publieke sector de revue passeren, terwijl hij 4 stappen uit het proces van design thinking behandelt:

  1. Het probleem begrijpen
  2. Empathisch onderzoek
  3. Een nieuwe manier van kijken – reframing
  4. Prototyping en testing

Daarbij benadrukt hij dat er niet zoiets bestaat als dé design thinking methodologie. Er zijn er veel, met verschillende (aantallen) processtappen, maar ze komen vaak met elkaar overeen.

Dagvoorzitter Maike Klip in gesprek met André Schaminée
Dagvoorzitter Maike Klip in gesprek met André Schaminée

Bekijk de presentatie van André

Bekijk de presentatie van André Schaminée (pdf)

Hoe maak je van design thinking een succes?

Wat is er nodig om design thinking in jouw organisatie succesvol te maken? Hoe doe je dat als jij degene bent die design thinking introduceert? Welke expertmomenten zijn er en wat kun je zelf doen? Begin 2021 publiceert André een essay hierover. Dat kun je gratis downloaden via zijn LinkedIn-pagina.

Meer over Mensgericht denken en ontwerpen