Kennisbank Proactieve Dienstverlening
Veel inwoners en ondernemers weten vaak niet dat ze recht hebben op (financiële) ondersteuning. Hartstikke zonde! Met proactieve dienstverlening zorg je ervoor dat mensen krijgen waar ze recht op hebben. Los van of ze dit zelf weten. Deze kennisbank helpt je ook proactief aan de slag te gaan.
Wat is proactieve dienstverlening?
Met proactieve dienstverlening zorg je ervoor dat mensen krijgen waar ze recht op hebben. Los van of ze dit zelf weten. Proactieve dienstverlening gaat ook om praktische hulp. Zoals automatische meldingen als je rijbewijs verloopt. Of een ambtenaar die contact opneemt om je te wijzen op iets waar je recht op hebt.
De volwassenheidsscan Proactieve Dienstverlening (nog in ontwikkeling)
Digicampus ontwikkelt samen met haar netwerk en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een scan. De scan is bedoeld om een startpunt te geven voor waaraan gedacht kan worden bij proactieve dienstverlening. En in te schatten hoe je er op deze onderwerpen voor staat. Deze scan is nog niet af.
Community Proactieve Dienstverlening
In Community Proactieve Dienstverlening werken we samen aan proactieve dienstverlening. Leden delen kennis en ervaringen, inspireren elkaar en zoeken de verbinding. We organiseren bijeenkomsten en werken samen op ons samenwerkingsplatform Pleio. Word ook lid!
Word lid! Bezoek onze Pleio-omgevingBekijk andere community’s
Een toegankelijke, bruikbare en begrijpelijke overheid: daarvoor kun je bij Gebruiker Centraal meedenken én meedoen door lid te worden van community’s. Je bent ook van harte welkom in onze andere community’s.
Bekijk andere community’sEvenementen van onze community
We organiseren structureel on- en offline bijeenkomsten over proactieve dienstverlening. Sluit ook aan!
Geen evenementen gevonden
Met wie we werken aan hulpmiddelen voor proactieve dienstverlening
Hulpmiddelen ontwikkelen voor omnichannel doen we niet alleen. In dit overzicht zie je met wie we samenwerken.
Lezen Lees alle artikelen over proactieve dienstverlening
Proactieve dienstverlening kán (soms met wat creativiteit en durf)
Als overheid kunnen we dienstverlening veel vaker proactief maken dan we denken. Denk aan het automatisch toekennen van een toeslag. Of iemand hulp aanbieden bij (dreigende) schuld, zónder dat diegene dit zelf hoeft aan te vragen. “Technisch kunnen we veel dienstverlening proactief maken, maar juridisch en politiek moeten we anders denken”, pleit Maurits Ippel van de Nationale ombudsman.
Meer over
- Mensgericht denken en ontwerpen
Hoe proactieve dienstverlening het contact tussen overheid en burgers transformeert
Overzichtelijke, toegankelijke en laagdrempelige dienstverlening. Dat is de ambitie van het programma Proactieve Dienstverlening dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) heeft opgezet. Programmamanager Eefje Steenvoorden vertelt er meer over.
Meer over
- Draagvlak en bewustwording
- Mensgericht denken en ontwerpen
Expeditie Innovatieve Dienstverlening: 6 belangrijkste inzichten
ID-wallets, AI, proactieve dienstverlening... de veranderingen in overheidsdienstverlening volgen elkaar in rap tempo op. De verwachtingen van de inwoner of burger worden steeds hoger. En commerciële partijen spelen hier óók op in. Hoe kunnen we als overheid daarin meebewegen en ervan leren?