Een terugblik op de Direct Duidelijk Week: Blij, dank­baar en trots gevoel

Kinderen die met goede taalvaardigheden van de basisschool komen. Verplichte vakken over duidelijke taal in het middelbaar onderwijs en vervolgstudies. Beleid en wetteksten in duidelijke taal. En duidelijke interne communicatie. Ja, dat zou allemaal geweldig zijn. 

Ik weet dat het nog lang niet zover is, maar ik durf er wel op te hopen. Al helemaal na de Direct Duidelijk Week, van 10  tot en met 14 oktober 2022. Deze week stond in het teken van begrijpelijke overheidscommunicatie. Met 18 live ondertekeningen van de Direct Duidelijk Deal, het Dictee der Onbegrijpelijke Taal, verschillende podcasts, webinars en andere inspirerende sessies. 

Ik kijk er met een blij, dankbaar en trots gevoel op terug. De opening is mij het meeste bijgebleven, omdat ik deze mede organiseerde en presenteerde. En wat kregen we veel positieve reacties! 

Ditte Hak van Belastingdienst Toeslagen ondertekent de Direct Duidelijk Deal op het podium, met hulp van Talissa Oude Bennink tijdens de opening van de Direct Duidelijk Week.
Talissa Oude Bennink (rechts) bij de ondertekening van de Direct Duidelijk Deal, tijdens de Direct Duidelijk Week.

Direct Duidelijk Deal 

Wat ook geweldig is, is dat we door de Direct Duidelijk Week inmiddels op 105 Direct Duidelijk Deal-ondertekeningen zitten. We bereiken met de deal steeds meer verschillende organisaties, zoals OLVG: het eerste Nederlandse ziekenhuis dat de deal ondertekende. Daarnaast Onze Taal en Stichting Lezen en Schrijven: organisaties met heel veel taalkennis en -ervaring. Dat zij de deal tekenden, vind ik fantastisch. 

Alleen: 105 is maar een getal. In het begin van de Direct Duidelijk-campagne (2018) ging het vooral om gemeenten die de deal tekenden. Inmiddels zijn er ook veel andere organisaties die met direct duidelijke taal aan de slag willen. We hebben dus nog genoeg te doen!

We leren onduidelijk schrijven 

Dat ik me met het onderwerp duidelijke overheidscommunicatie bezighoud, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Direct duidelijk maken waar je het over wilt hebben is mijn tweede natuur. Ik ben namelijk tweetalig opgevoed en van jongs af aan tolkte ik voor mijn Roemeense grootouders en Nederlandse familie om te zorgen dat iedereen elkaar begreep.

In 2015 deed ik een stageopdracht over de communicatie van de gemeente Enschede met inwoners. Sindsdien ben ik helemaal in de ban van dit onderwerp. Maar wat me in die stageopdracht ook duidelijk werd: tijdens onze studies leren we veel te onduidelijk schrijven. Met lange zinnen, tangconstructies, vage woorden en veel gebruik van hulpwerkwoorden. 

Ironisch genoeg schreef ik dus mijn stageonderzoek over duidelijke overheidscommunicatie in onduidelijke taal. 

Na mijn stageonderzoek schreef ik een plan van aanpak; een nieuw hoofdstuk in de aanpak van duidelijke schriftelijke communicatie binnen de gemeente Enschede. In die tijd startte ook de Direct Duidelijk-campagne. Dat kwam als geroepen en Enschede werd zo de eerste gemeente die de Direct Duidelijk Deal ondertekende. 

In 2019 startte ik als projectleider Direct Duidelijk Enschede. Toen kon ik voor mijn gevoel ook echt met het onderwerp aan de slag. Van teksten herschrijven tot testen en ludieke acties bedenken om het onderwerp opnieuw leven in te blazen in de hele organisatie. 

Volgende stap 

Tijdens mijn zwangerschap, aan het begin van de coronapandemie, kwam de vacature voor Direct Duidelijk Brigademedewerker voorbij. Van 2020 tot en met 2021 werkte ik als Brigadelid, bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dat was een mooie volgende stap waarin ik mijn ervaring bij de gemeente Enschede goed kon gebruiken en waar ik zelf veel van heb geleerd.  

Sinds begin 2022 zet ik bij Gebruiker Centraal mijn missie voort: het gebruik van begrijpelijke overheidscommunicatie verder brengen! Met een geweldig team hebben we dit jaar al zoveel mooie dingen gedaan voor en vooral met collega’s uit het hele land. De Direct Duidelijk Week is hier een prachtig voorbeeld van. Ik kijk uit naar wat we nog allemaal gaan doen! 

Mijn wens voor 2023 en verder? Dat heel Nederland duidelijk communiceert. Van onderwijs tot gemeenten, provincies, uitvoeringsorganisaties en ministeries. 

Veel mensen roepen al tientallen jaren dat de overheid duidelijker moet communiceren. Dat kost tijd, want het gaat om een andere manier van organiseren, kijken en schrijven. Dat gaat veel verder dan alleen op het einde even vragen of iemand meekijkt met een geschreven tekst. Hoewel ik zo’n eindcheck ook van harte toejuich. 

Beginnen bij de basis 

Direct duidelijk zijn begint bij de basis: kinderen die met goede taalvaardigheden van de basisschool komen en verplichte vakken over duidelijke taal in het middelbaar onderwijs en de vervolgstudies. Maar ook beleid en wetteksten in duidelijke taal, en duidelijk intern communiceren. Dat vraagt om goed en duidelijk leiderschap van bestuurders tot directieleden en teamleiders in elke organisatie. 

Je ziet nu vaak dat enthousiaste medewerkers in een organisatie dit onderwerp op de kaart zetten. Je hebt steun van het bestuur voor nodig om het verder te brengen. Als we inzien wat duidelijke taal allemaal oplevert voor jezelf, je organisatie en je inwoners/klanten, dan wil je nooit meer anders. 

Hopelijk heeft de Direct Duidelijk Week kunnen bijdragen aan bewustwording; aan een samenleving die stukje bij beetje duidelijker gaat communiceren. Zodat iedereen kan meedoen. Aan iedereen die meewerkte aan de week: hartelijk bedankt!

Terugkijken: opening Direct Duidelijk Week

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de opening van de Direct Duidelijk Week, die mede door Talissa gepresenteerd werd:

Meer over Begrijpelijke tekst en beeldtaal