Wat is AI en hoe werkt ChatGPT?

In de Direct Duidelijk Tour van 16 november 2023 staat het onderwerp ‘Werken met ChatGPT of andere slimme hulpmiddelen’ centraal. We gaan in gesprek met gasten over AI en over hoe AI-toepassingen werken. Vanuit een ethisch vraagstuk en vanuit de praktijk. Maar wat is AI, generatieve AI en Chat GPT precies? We geven een korte uitleg.

Artificiële Intelligentie: AI

AI is de veelgebruikte afkorting voor Artificiële Intelligentie. Het wordt ook kunstmatige intelligentie genoemd. AI kan, op basis van (trainings)data, zelf leren en taken uitvoeren. Het wordt al jarenlang toegepast. Met de komst toepassingen zoals ChatGPT is het gebruik van AI toegankelijk geworden door iedereen.

AI-toepassingen: generatieve AI

AI kan worden gebruikt voor diverse toepassingen. Je kunt denken aan toepassingen in de dienstverlening. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een zogenaamde chatbot. Of denk bijvoorbeeld aan het zelf leren rijden van een auto. De programmeur voert bepaalde regels in en op basis van data anticipeert de auto op verschillende situaties. Bijvoorbeeld wanneer de auto moet remmen.

Je kunt AI ook inzetten om een afbeelding of tekst voor je te maken. Dat noemen we generatieve AI. Bij generatieve AI vraag je AI iets te maken op basis van beschikbare bronnen.

Het is belangrijk om te weten welke bronnen dat zijn en om jezelf enkele vragen te stellen:

  • Zijn deze bronnen volledig?
  • Zijn deze bronnen mogelijk bevooroordeeld? De zogenaamde ‘bias’.
  • Het is ook belangrijk om kritisch te kijken naar de uitkomst. Is deze informatie correct?
  • Welke informatie voor jou wordt gegenereerd, is ook afhankelijk van welke vraag je stelt.

Hoort bij het thema