Terugblik Optimaal Inclusief challenge 2019

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid organiseerden Gebruiker Centraal samen met VNG Realisatie de Optimaal Inclusief challenge. Door het hele land werd het Optimaal Digitaal spel gespeeld, van noord tot zuid van oost tot west. In totaal deden er 64 organisaties mee. De meerderheid van de spelers waren gemeenten maar ook de provincie Noord-Brabant deed mee, de Belastingdienst en zelfs organisaties buiten de overheid.

De challenge in 3 minuten

Resultaten challenge

Nu de challenge is afgelopen zijn, Gebruiker Centraal en VNG Realisatie druk bezig met het verzamelen van de uitkomsten van alle deelnemers. De resultaten worden gebundeld en gepubliceerd op de website van Gebruiker Centraal en VNG Realisatie. Alle deelnemers ontvangen een gebundeld exemplaar. En als blijk van waardering krijgt elke team een certificaat.

Reacties

Een greep uit de reacties na afloop van het spel:

Challenge Optimaal Digitaal Leiden

‘Als vervolgacties gaan we het spel binnen een andere afdeling spelen die dichter bij de burger staat. We merkten uiteindelijk op dat we het doel uit het oog waren verloren. Dus dit willen we de volgende keer beter in de gaten houden.’

‘Inclusie en toegankelijkheid zijn belangrijk thema’s voor ons. Als vervolgactie willen we onze collega’s bewust maken van het feit dat de dienstverlening toegankelijker en inclusiever kan en moet. We gaan daarom een heisessie organiseren waarin we onder meer een visie willen neerzetten over inclusiviteit.

‘We hebben een heel aantal acties benoemd waar we direct mee aan de slag gaan. Het komt er eigenlijk op neer dat we in onze dienstverlening de gebruiker echt centraal willen stellen. Dus starten bij hoe de gebruiker het proces doorloopt en daarbij willen we vanuit vertrouwen diensten ontwerpen en realiseren.’

Enthousiast geworden?

Wil je ook samen met je team je (online) dienstverlening aanpakken en deze bruikbaarder en toegankelijker maken voor iedereen, vraag dan het Optimaal Digitaal-spel aan. Deze bevat nu ook extra kaarten gericht op inclusieve dienstverlening.

Optimaal Digitaal-speeltips

Om je op weg te helpen bij het spelen van het Optimaal Digitaal spel, hebben we een aantal speeltips voor je op een rijtje gezet. Je kunt zelf spelleider zijn, of iemand anders uit je organisatie. Oók zonder de spelleider cursus te hebben gedaan.
Speeltips

Optimaal Digitaal-spelleidercursus

In een Train-de-trainer spelleidercursus maken de deelnemers kennis met het spel en leren ondertussen de do’s en dont’s in de rol van spelleider. We gaan vol overgave en met veel plezier twee uur aan de slag met het spel, waarbij tussendoor steeds aandacht is voor de eigen ervaring. Daarbij worden tips en tricks gegeven hoe je het resultaat positief kunt beïnvloeden. Na afloop ontvangen alle deelnemers het Certificaat Spelleider Optimaal Digitaal. Meld je aan

Optimaal Digitaal workshop op evenementen

Om grotere groepen mensen te laten ervaren wat je met het spelen van het Optimaal Digitaal-spel kan bereiken, hebben we een workshop ontwikkeld waarin we in één uur de deelnemers spelenderwijs uitleg geven over het spel. Ook interesse in een workshop voor grotere groepen?
Mail ons

Meer informatie

Hoort bij het thema