Alle berichten door Elka Helmers.

‘Ik werk graag samen met anderen’

Sinds 1 januari 2022 zijn Gebruiker Centraal en Direct Duidelijk samengegaan. Onder de vlag van Gebruiker Centraal worden de werkzaamheden van Direct Duidelijk voortgezet. Victor Zuydweg, initiatiefnemer van Gebruiker Centraal is blij met de samenwerking.

Deze content valt binnen de thema’s: Begrijpelijke tekst en beeldtaal

‘Iedereen heeft baat bij duidelijke communi­catie’

Sinds 1 januari 2022 zijn Gebruiker Centraal en Direct Duidelijk samengegaan. Onder de vlag van Gebruiker Centraal worden de werkzaamheden van Direct Duidelijk voortgezet. Zocht je contact met Direct Duidelijk? Dan was de kans groot dat je bij Monique Koot uitkwam. Als beleidsondersteuner van Direct Duidelijk was Monique het eerste aanspreekpunt en probeerde ze iedereen zo goed mogelijk op weg te helpen.

Deze content valt binnen de thema’s: Begrijpelijke tekst en beeldtaal

‘Direct duidelijk is bij mij van nature ingebakken’

Sinds 1 januari 2022 zijn Gebruiker Centraal en Direct Duidelijk samengegaan. Onder de vlag van Gebruiker Centraal worden de werkzaamheden van Direct Duidelijk voortgezet. Talissa Oude Bennink is enthousiast over de samenwerking: “Mijn passie is taal en dan vooral begrijpelijke taal."

Deze content valt binnen de thema’s: Begrijpelijke tekst en beeldtaal

‘Voor inclusieve dienst­verlening is meer nodig dan alleen begrijpelijke taal’

Sinds 1 januari 2022 zijn Gebruiker Centraal en Direct Duidelijk samengegaan. Onder de vlag van Gebruiker Centraal worden de werkzaamheden van Direct Duidelijk voortgezet. De reden? Beide partijen hebben een gezamenlijke missie: het verbeteren van overheidsdienstverlening waarbij de mens centraal staat. “Door de krachten te bundelen hebben we een groter bereik en kunnen we de doelgroep nog beter helpen.”

Deze content valt binnen de thema’s: Begrijpelijke tekst en beeldtaal

De menselijke maat bij ont­werpen

“Bij het ontwerpen van producten of (digitale) diensten mag je de menselijke maat niet uit het oog verliezen.” Met deze uitspraak kun je het moeilijk oneens zijn. Het is echter nog niet zo gemakkelijk om de daad bij het woord te voegen. Want de vraag is hoe je dit dan aanpakt.

Deze content valt binnen de thema’s: Mensgericht denken en ontwerpen

Het verhaal centraal

Om mensen centraal stellen in het ontwerp van (digitale) producten en diensten is het echte gesprek nodig. Waar vragen, doorvragen, luisteren en ‘tussen de regels door luisteren’ de kwaliteit bepaalt van inzichten.

Deze content valt binnen de thema’s: Mensgericht denken en ontwerpen

Gebruiker centraal? Zet eerst de over­heids­medewerker centraal

Toen Gebruiker Centraal mij vroeg een blog te schrijven over ‘de menselijke maat in overheidsdienstverlening’ bekroop me een gevoel van vertwijfeling. Hadden we hier niet zo’n beetje alles over gezegd? Had ík er nog iets aan toe te voegen? Is er nog hoop voor de menselijke maat bij de overheid?

Deze content valt binnen de thema’s: Draagvlak en bewustwording

Menselijke maat in het domein van werk en inkomen

Wanneer iemand onvoldoende geld heeft om van te leven dan kan bij de gemeente een bijstandsuitkering worden aangevraagd. Dat gebeurt vaak als iemand werkloos is, maar geen recht meer heeft op een WW-uitkering. Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van o.a. Werk en Inkomen, zoals verwoord in de Participatiewet.

Deze content valt binnen de thema’s: Mensgericht denken en ontwerpen

Stress-app voor mensen met autisme

GGZ Centraal Emerhese en TNO hebben een app voor mensen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) ontwikkeld: Stress Autisme Mate oftewel SAM. De app helpt om stress makkelijker te herkennen en er beter mee om te gaan.

Deze content valt binnen de thema’s: Inclusie en digitale toegankelijkheid

Maak je dienst­verlening toegan­kelijk

Toegankelijk, begrijpelijk en voor iedereen! Dat is wat overheidsdienstverlening moet zijn. Ook voor mensen met een (tijdelijke) beperking. Iedereen moet informatie die op websites of in apps te vinden is, kunnen lezen of beluisteren. Online een paspoort aanvragen, je rijbewijs verlengen, je belastingaangifte indienen, iets kopen in een webwinkel, online vergaderen: digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen online volledig mee kan doen.

Deze content valt binnen de thema’s: Inclusie en digitale toegankelijkheid

Overzicht community’s

Deelnemen in communities van gebruikers, bedrijven of specifieke belangengroepen levert veel op. Door actief mee te doen krijg je een dieper inzicht in behoeftes en de context van problematiek rond dienstverlening.

Deze content valt binnen de thema’s: Begrijpelijke tekst en beeldtaal , Draagvlak en bewustwording , Inclusie en digitale toegankelijkheid , Mensgericht denken en ontwerpen , Onderzoeken, testen en meten

Toetsingskader legt inclusiviteit langs de meetlat van over­heid én burger

Je dènkt als overheid dat je dienstverlening voor iedereen bruikbaar, duidelijk en toegankelijk is – bijvoorbeeld je online dienst Verhuizen. Maar ìs dat ook werkelijk zo? Om dit te meten, kunnen overheden hun digitale diensten voortaan langs de meetlat van overheid én burger leggen met het toetsingskader inclusieve dienstverlening.

Deze content valt binnen de thema’s: Inclusie en digitale toegankelijkheid

UWV unboxt de sprintweek van Gebruiker Centraal

In april 2020 heeft team sociale innovatie van UWV meegedaan aan de online hackathon "Hack the crisis". Tijdens deze hackathon is het idee ontstaan van de IK-box. Met deze box kunnen jongeren uit het cluster 4 onderwijs zich voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Deze content valt binnen de thema’s: Draagvlak en bewustwording , Mensgericht denken en ontwerpen

Podcast over inclusieve dienst­verlening

De allereerste podcastaflevering van Gebruiker Centraal over inclusieve dienstverlening bij de overheid kun je nu luisteren. In een serie van vijf afleveringen onderzoeken Wolfgang Ebbers en Lidwien van de Wijngaert of en hoe je kunt meten hoe inclusief dienstverlening is.

Deze content valt binnen de thema’s: Inclusie en digitale toegankelijkheid

Met Optimaal Digitaal loskomen van vastgeroeste denkbeelden

De gemeente Lansingerland speelde het Optimaal Digitaal-spel in de Week van de Toegankelijkheid. Wat leverde dit de gemeente op? Jolijn Vermeylen, adviseur dienstverlener, was spelleider en vertelt er meer over.

Gebruiker Centraal podcasts

Heb jij het al gehoord? Binnenkort kun je de allereerste podcast van Gebruiker Centraal beluisteren, een podcast over hoe de overheid de mens centraal kan zetten in haar dienstverlening. Dat doen we aan de hand van verschillende thema's.

‘toe­gan­kelijk­heid is een ideale kapstok’

Het is deze week de Week van de Toegankelijkheid waarin 40 teams het Optimaal Digitaal spel spelen. Voor het eerst spelen alle teams het spel online. 'Voor sommige deelnemers is dat best spannend. Online werkt het spel net even iets anders.

Deze content valt binnen de thema’s: Draagvlak en bewustwording , Inclusie en digitale toegankelijkheid