Terugblik ‘Maak het bruik­baar’-festival 2015

Op 12 november vond het ‘Maak het bruikbaar’-festival plaats: een dag vol workshops over usability. Gebruiker Centraal vierde hiermee dat het World Usability Day was. De ruim 85 deelnemers kwamen uit het hele land, van Texel tot Nijmegen, uit het bedrijfsleven en alle overheidslagen. ICTU en Logius waren de gastheren van het festival. Bekijk dit verslag voor een sfeerimpressie van deze energieke en dynamische dag.

Entree 'Maak het bruikbaar'-festival. Een bezoeker kijkt lachend naar een tafel vol bezoekerspasjes.

Anja Lelieveld verwelkomt alle deelnemers

In de ochtend heette Anja Lelieveld (programmamanager Digitale Overheid bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) alle deelnemers van harte welkom. Ze onderstreepte het belang van samenwerking om met elkaar de digitale dienstverlening te verbeteren.

Bezoekers kiezen workshops.

Daarna maakten de deelnemers hun keuze voor de workshops. In drie rondes konden 7 workshops worden gevolgd.

Pieter Pinxten tijdens zijn workshop 'Uw bezoekers verbeteren uw website in 30 seconden'
In de workshop ‘Uw bezoekers verbeteren uw website in 30 seconden‘ ging Pieter Pinxten (GBBO) in op de Customer Effort Score. Een snelle methode om direct feedback te krijgen van de eindgebruiker.

Martijn Warmoeskerken tijdens zijn workshop 'Rijksoverheid.nl verbeteren met webstatistieken'
Martijn Warmoeskerken (Dienst Publiek en Communicatie van het Ministerie van Algemene Zaken) laat tijdens de workshop ‘Rijksoverheid.nl verbeteren met webstatistieken‘ zien hoe het open-source product Piwik wordt ingezet om de website te monitoren en te optimaliseren.

Workshopdeelnemers zitten naast elkaar tijdens een workshop.
Bij de workshop ‘Maak je eigen Klantreis‘ legde Stefan Dekker (spir-it) uit hoe gebruikers door een systeem ‘reizen’.

Stefan Bakker tijdens zijn workshop 'Maak je eigen Klantreis'

Lunchuur op het 'Maak het bruikbaar'-festival. Twee bezoekers praten met elkaar.

Tijdens de lunch was er voldoende tijd om te netwerken. Daar werd volop gebruik van gemaakt.

Jules Ernst met zijn quiz over toegankelijkheid.
De ‘a11y‘-quiz van Jules Ernst (200ok) over ‘Verbeteren toegankelijkheid‘ leverde praktische tips op over het toegankelijk en bruikbaar bouwen van websites.

Bekijk presentatie online:

Presentatie van Emile van der Maas. Hij gaf verbinding tussen ontwerpprincipes en de NORA.
Emile van der Maas (ICTU) legde in de workshop ‘Ontwerpprincipes en de NORA‘ verbinding tussen de werelden van ICT-architecten en interactie ontwerpers.

Door Wouter Tiems en Wouter Welling (Logius) werd uitgelegd ‘Hoe gebruikersonderzoek en het callcenter MijnOverheid beter maakt‘. Na een prikkelende presentatie volgde een rondleiding op de werkvloer van zowel het webcare- als het aansluitteam van MijnOverheid en DigiD.

André Bijl en een tafel vol andere deelnemers tijdens de masterclass 'Modern toezicht vanuit de gebruiker'

Rob van Dorp en André Bijl (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) gaven een boeiende masterclass over ‘Modern toezicht vanuit de gebruiker‘. Berend Timmer (ICTU) verzorgde de introductie.

De wandeling tussen Logius en ICTU, waar het festival werd gehouden.

Het groene lint verbond op deze dag de gebouwen van ICTU en Logius. Voor zover bekend is geen deelnemer de weg kwijt geraakt.

Ludwina van der Wijst blikt terug op de dag.

Ludwina van der Wijst (ICTU) blikte op ludieke wijze terug op de dag. Ze werd daarbij geassisteerd door een deskundige jury: Frank Schaap, Wouter Welling en Roy Tomeij. De deelnemers gaven aan welke onderwerpen over 10 jaar nog steeds relevant zijn.

Bob Papenhuijzen sluit het festival af.

Bob Papenhuijzen, vanaf 1 oktober directeur Logius, sluit het festival af.

Met dank aan Iwanka Kliment voor de foto’s.