Speel het Optimaal Digitaal-spel en ‘sla spijkers met koppen!’

In aanloop naar de Challenge Optimaal Inclusief spreekt Gebruiker Centraal met verschillende spelleiders, spelleiders in spé en mensen die het Optimaal Digitaal-spel hebben gespeeld. Wat is hun ervaring met het spel en waarom is het een aanrader om het spel te spelen?

Deze week in gesprek met spelleider Marina de Horn. Marina is gecertificeerd spelleider van het Optimaal Digitaal spel. Daarnaast is zij werkzaam op het snijvlak van ICT en communicatie.

Vergadering in workshop-vorm

“Ik ben spelleider geworden omdat ik laaiend enthousiast ben over het spel”, vertelt Marina. “Een vergadering in de vorm van een workshop. Hoe gaaf en energie-gevend is dat? Het eindresultaat is dat de deelnemers geïnspireerd aan de slag gaan met de uitkomsten van het spel. Dat is nou niet iets wat je van iedere vergadering kan zeggen. Het spel wordt gespeeld met een team of met betrokkenen bij een project. Spelenderwijs wordt scherp waar zij zich op gaan focussen om de (digitale) dienstverlening te verbeteren.”

Eye-openers

“Ik heb het al bij meerdere organisatie gespeeld waaronder gemeenten, een bibliotheek en een sociale werkvoorziening”, vervolgt Marina. “Verder sta ik op congressen en beurzen om het spel te promoten en om korte workshops te geven zodat mensen er kennis mee kunnen maken. Het spel leidt bijna altijd tot eye-openers en begrip voor de standpunten van collega’s.”

Commitment en begrip

“Deelnemers maken actief keuzes. Dat zie ik iedere keer weer gebeuren als ik het spel begeleid! Dat zijn altijd keuzes die het vooraf afgesproken doel dienen. De essentie van het spel is namelijk dat je anderen moet overtuigen van het belang van jouw keuze maar dat je je ook moet verdiepen in de keuzes van je collega’s. Daardoor ontstaat er commitment en begrip voor elkaars standpunten. En kom je er samen binnen 2 uur uit wat de beste keuzes zijn. Vervolgens spreek je met elkaar af wat je concreet gaat doen om het gezamenlijke doel te bereiken. Dat is nog eens spijkers met koppen slaan”, lacht Marina.

Tips van Marina

“Er zijn een paar dingen die ik anders doe dan de spelregels voorschrijven maar voor mij werken ze heel goed. Wellicht hebben andere spelleiders er ook wat aan”, besluit Marina.

  1. In een voorgesprek bepaal ik van te voren met de opdrachtgever het doel van het spel.
  2. Dit doel schrijf ik groot op één of meerdere flip-overs zichtbaar voor alle deelnemers.
  3. Ik maak foto’s van de kaarten die per ronde ‘afvallen’ en geef deze na de workshop mee aan de opdrachtgever zodat duidelijk is welke tip in welke ronde is afgevallen.
  4. Na de workshop verwerk ik de gekozen tips in een sjabloontje. Vervolgens print en lamineer ik dat en krijgt elke deelnemer een exemplaar. Zo hebben zij altijd het resultaat van de workshop in het vizier en kunnen er naar handelen, day after day!

Doe mee

Doe mee met de challenge Optimaal Inclusief! Maak jouw organisatie Optimaal Inclusief en speel mee in de Week van de Toegankelijkheid. Kijk voor meer informatie op gebruikcentraal.nl en meld je aan!

In samenwerking metLogo VNG Realisatie Decoratief: Optimaal Digitaal logo

Hoort bij het thema