Overzicht podcasts over over­heids­dienstverlening

Geschreven door Mariska Woudenberg

Er worden tegenwoordig veel podcasts over overheidsdienstverlening gemaakt. Over dienstverlening in het algemeen, ontwerpen van diensten, design thinking, toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en begrijpelijkheid van de dienstverlening.

Wij hebben een aantal van deze podcasts voor je op een rijtje gezet:

Democratie & dienstverlening

 • Democratie in uitvoering – 2018 t/m heden: Democratie in uitvoering is een podcast over de kwaliteit van de democratie. In elke aflevering spreekt host Marije van den Berg iemand die daar iets van vindt, er iets mee wil en eraan werkt. Aan het woord komen experts, bewoners, onderzoekers, ambtenaren, ondernemers en bestuurders. Voor een goed gesprek over hoe we de kwaliteit van onze democratie kunnen verbeteren.
  • Democratie in uitvoering ‘Stop met fiksen’ – 31-08-2021: Met Maike Klip over een overheid die snapt hoe de werkelijkheid werkt. En de valkuil voor de “fiksers” bij de overheid. Maike Klip streeft ernaar dat de overheid dicht op de werkelijkheid van echte mensen komt, zonder zich daarin te verliezen. We gaan in gesprek hoe we van het steeds maar fiksen van problemen, komen naar echt betere standaarden.
  • Contact met de overheid en vertrouwen – 21-05-2021: Vertrouwen. Dat is het jaarthema van dé expert in overheidscommunicatie Renata Verloop. En daarover gaat Marije van den Berg in gesprek met Renata. Over de ingewikkelde overheid die we proberen te fixen met een leuke man bij een callcenter (heus, we namen hem op voor dat Rutte dit plan lanceerde in de Kamer) of met communicatie. Over ‘communicatie’ als topje van de ijsberg van wetten, regels en beleid. En over begrijpelijke communicatie als hefboom voor kwaliteit van veel meer. Renata Verloop houdt zich bezig met contact tussen overheid en burger in brede zin, en altijd vanuit het perspectief van overheidscommunicatie.
 • Klip Klaar luisterblogs – Blogs over de relatie tussen overheid en burger, door Maike Klip. Ook terug te lezen op haar blogsite KlipKlaar.nl.
 • Studio Tegengif (externe verwijzing) – – tweewekelijkse podcast waarin Randy Martens, Wimar Bolhuis en Wouter Welling politiek, economie en maatschappij bespreken om zo een onafhankelijke en geïnformeerde dosis Tegengif tegen alle gekte in het Nederlandse debat te geven.
 • Hoe deze gemeente haar digitale dienstverlening in 6 stappen aanpakte (Frankwatching)
 • De Betrokken Dienstverlener – Podcasts van de gemeente Rotterdam waarin zij op zoek gaan naar de betrokken dienstverlener in de eigen organisatie.
  Met onderwerpen als:
  • Maatwerk in dienstverlening (aflevering 16, 19)
  • Wat Leonie Melchors meeneemt van Rotterdam naar de Belastingdienst. Bij de gemeente Rotterdam was zij afdelingsmanager Regie, ontwikkeling en innovatie bij afdeling Klantcontact en stapte over naar de Belastingdienst in de functie van directeur Dienstverlening. Aflevering 24.
  • Klantcontact: onder andere aflevering 26 en 28.
  • Burgemeester Ahmed Aboutaleb: over de menselijke maat en werken in de wijk. Aflevering 37.
  • Vincent Roozen: over buiten je scope denken, kwetsbaar durven kijken en over DOEN. Ook over de menselijke maat. Aflevering 41.
  • Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld: over haar werk, het hulpteam Toeslagen010 en de menselijke maat in dienstverlening. Aflevering 48.
 • De Publieke Ruimte – Martijn Grimmius en Otto Thors gaan samen met hun hoofdgast op zoek naar manieren om de publieke dienstverlening te verbeteren. Wat komt er allemaal kijken bij een betere dienstverlening? Met welke dilemma’s krijgen ambtenaren te maken? En welke goede initiatieven zijn al tot bloei gekomen? Deze podcast is een initiatief van het overheidsbrede programma Werk aan Uitvoering. Doel van dit programma is om dienstverlening aan burgers en bedrijven duurzaam te verbeteren. Werk aan Uitvoering is een gezamenlijk initiatief van de rijksoverheid, uitvoeringsorganisaties en medeoverheden.
 • According to Need – Amerikaanse Podcast-serie over dakloosheid. Vanuit het de verhalen van daklozen en betrokken ambtenaren.
 • In gesprek met Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman. Over de nieuwe verstandhouding tussen overheid en burger. Welke problemen tussen burgers en de overheid signaleert de Ombudsman? En hoe zorgen we voor de cultuuromslag die volgens velen nodig is? Aflevering 16.
 • In de eerste aflevering van ‘De burger kan niet langer wachten’ spreekt Jonneke Stans met de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen over het belang van klagen. Aflevering 1.
 • In de 1e podcast in de serie ‘Het digitale dilemma’ praat Robin Rotman met Siri Beerends, cultuursocioloog en onderzoeker bij MediaLab SETUP, die de impact van digitalisering op de samenleving onderzoekt.
 • Hoe kan Nederland beter worden bestuurd? In de podcast Stuurloos praat Kustaw Bessems met gasten die ideeën hebben over hoe het wel moet met onze democratie. Hoe zorgen we dat iedereen gehoord wordt? Hoe voorkomen we dat we van schandaal naar schandaal rennen? En hoe krijgen we de beste leiders op de belangrijkste plekken?

Design / ontwerpen

 • Astrid en Vasilis praten makkelijk – Op een regenachtige, zonnige zomerdag tijdens de eerste lockdown van de coronacrisis van 2020 spraken Astrid en Vasilis elkaar. Astrid wilde graag een praktisch boek schrijven over ethiek voor designers, en ze vroeg zich af of Vasilis misschien mee wilde doen. Nou, daar had Vasilis niet zo veel zin in. Hij vindt ethiek een veel te ingewikkeld onderwerp, en hij vindt zichzelf geen expert op dit gebied. Maar, het is natuurlijk wel een super interessant onderwerp wat best eens verder onderzocht mag worden vanuit het oogpunt van designers. En zo ontstond het idee voor deze podcast. In deze serie podcasts gaan we antwoord zoeken op de vragen die wij hebben over ethiek. Ze gaan in gesprekken met échte experts. Of met mensen die een interessant ethisch perspectief gebruiken in hun ontwerp-proces.
 • Ongesigneerd (VPRO) – Ongesigneerd is een podcast over onopvallend design. Zelfs achter de grijze lantaarnpaal op de hoek zit een grootse theorie.
 • Marrije Schaake houdt zich bezig met de gebruikerservaring op websites van de publieke sector. Haar advies aan contentspecialisten die hun lezers, gebruikers of bezoekers serieus nemen: ga met ze praten. Inzicht in gedrag krijg je door je doelgroep te ontmoeten. Aflevering van Contentspecialisten met Marrije Schaake.

Duidelijke taal

 • Heldere taal niet altijd mogelijk. Onzin! – Podcasts van de ZWERM over heldere taal. Met hun podcast helpen ze jou om heldere taal bespreekbaar te maken op jouw werkplek. Je krijgt volop voorbeelden uit de praktijk, tips en interviews over heldere taal.
 • Podcastserie Direct Duidelijk – Serie van 7 podcasts van Waterschap Hollandse Delta over begrijpelijke taal. Hierin geven verschillende gasten tips en voorbeelden uit de praktijk.

Innovatie

 • De Innovatie Ambtenaar – Dit is de Innovatie Ambtenaar, de podcast van Novum. We nemen je mee in onze projecten en thema’s. Op vrijdagmiddag gaan we er, in onze eigen studio op de bovenste verdieping van een overigens leeg gebouw, eens goed voor zitten… Luister en huiver… en volg ons via je favoriete kanaal!!

Inclusie

 • Inclusiecast (van Evita Lammens) – Inclusiecast is dé podcast voor iedereen die graag inclusiever willen communiceren en zijn.
  Als je werk communicatie is, heb je zoveel invloed op hoe de wereld eruit ziet. Wij kunnen laten zien dat iedereen erbij hoort door goed te letten op ons taal, beeld en manier van werken. Eva Lammens neemt je graag mee in haar reis als witte middenklasse cis vrouw die alle (domme, moeilijke en ongemakkelijke) vragen aan experts stelt, zodat jij tegelijkertijd met haar kunt leren om het beter te doen. Van theorie tot hele praktische tips die je nu meteen kunt uitvoeren.
 • Eva Eikhout in gesprek over ‘onbeperkt meedoen / onbeperkt bewegen’ – Iedereen in Nederland moet zich vrij kunnen bewegen op straat, in het vervoer of in een gebouw. Bruggen, tunnels, winkelcentra, kantoren, rotondes: soms zijn er maar kleine aanpassingen nodig om het voor iedereen toegankelijk te maken. Toch gebeurt het lang niet altijd en lopen mensen met een beperking regelmatig tegen problemen aan. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat gemeenten hier nog meer rekening mee houden? Vaak zit dit niet in lastige beleidskeuzes maar juist in pragmatische oplossingen.
 • Oudonomie Digitale Inclusie – met Daniek Dieben, over hoe jij digitale inclusie succesvol kunt aanpakken.
 • De witte stok, over digitale toegankelijkheid – Sander en Tanja laten jou horen hoe zij de weg vinden in de digitale wereld. Aan welke eisen moet een toegankelijke website voldoen? Wat te doen als een app niet toegankelijk is.

Toegankelijkheid

Podcasts Gebruiker Centraal

Luister ook de podcasts van Gebruiker Centraal over: digitale toegankelijkheid, design thinking en digitale inclusie

Handige lijstjes en overzichten

Op zoek naar ervaringsdeskundigen, handige apps en tools die jou helpen om je website toegankelijker te maken en duidelijker te communiceren? Of ben je op zoek naar lees- en boekentips over content design? We hebben deze voor je verzameld in handige lijstjes en overzichten