Maak je dienst­verlening toegan­kelijk

Toegankelijk, begrijpelijk en voor iedereen! Dat is wat overheidsdienstverlening moet zijn. Ook voor mensen met een (tijdelijke) beperking. Iedereen moet informatie die op websites of in apps te vinden is, kunnen lezen of beluisteren. Online een paspoort aanvragen, je rijbewijs verlengen, je belastingaangifte indienen, iets kopen in een webwinkel, online vergaderen: digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen online volledig mee kan doen.

Handig hulpmiddel

Als je een slag wilt met het toegankelijk maken van je dienstverlening, is het Optimaal Digitaal spel een handig én laagdrempelig hulpmiddel om in te zetten. Wat moet je wéten om de digitale toegankelijkheid van jouw organisatie te verbeteren? Hoe agendeer je het thema? Hoe betrek je ervaringsdeskundigen om je dienstverlening te testen? Zomaar wat vragen waarmee je te maken krijgt als je je dienstverlening wilt verbeteren.

Aan de slag met acties

Het Optimaal Digitaal spel is een workshop in spelvorm. Gedurende 2 tot 2,5 uur ga in gesprek met je collega’s over toegankelijkheid. Op die manier krijg je inzicht in wat je collega’s belangrijk vinden. Maar belangrijker nog, jullie bedenken acties en verbeteringen waarmee je de volgende dag al aan de slag kan.

Optimaal Digitaal in de Week van de Toegankelijkheid

Al jaren kun je het Optimaal Digitaal spel spelen in de Week van de Toegankelijkheid. Ook dit jaar weer. De Week van de Toegankelijkheid, 4 – 8 oktober 2021, wordt georganiseerd door VNGR en Optimaal Digitaal. In samenwerking met Ieder(in), de organisator van de Week, proberen we zo veel als mogelijk organisaties aan te moedigen het Optimaal Digitaal spel te spelen. Op die manier laat je zien dat jouw organisatie het belangrijk vindt dat iedereen mee kan doen.

Speelset Inclusie

Met de speelset Inclusie kun je het spel spelen met een doel rondom het thema inclusie en toegankelijke dienstverlening. De speelset Inclusie is een selectie van tipkaarten. Zo kun je het Optimaal Digitaal spel heel concreet inzetten en de onderwerpen die jij belangrijk vindt onder de aandacht brengen.

Alle informatie over het Optimaal Digitaal spel, vind je op de website van Optimaal Digitaal.