Kijk de sessies terug van de Design Systems Week 2023

Een raadsel: wat hebben Taiwan, Kamer van Koophandel (KVK), DesignOps en online formulieren met elkaar gemeen? Het antwoord: ze kwamen allemaal voorbij in de Design Systems Week 2023. En er kwam nog meer voorbij. Heb je dit evenement gemist? Niet getreurd, want je kunt bijna alles terugkijken!

Design systems zie je op steeds meer plekken in overheidsland. Veel andere organisaties zijn hier al succesvol mee. Ook in het buitenland. De Design Systems Week begin oktober was hét online event om bij te wonen als je meer wilde weten over design systems en vooral het NL Design System voor de overheid.

Inhoud van de Design Systems Week

Tijdens de Design Systems Week:

  • leerde je wat een design system is en hoe je dit kunt gebruiken in je eigen organisatie;
  • maakte je kennis met het slimme opensource-werken binnen het NL Design System;
  • kreeg je volop inspiratie met praktijkvoorbeelden van andere organisaties;
  • en kon je bij iedere online sessie je vragen stellen.

Design systems uit de hele wereld

Sprekers van verschillende organisaties deelden enthousiast hoe en wat ze geleerd hebben, en gaven tips voor de (verdere) ontwikkeling van hun design system. Dit waren niet alleen Nederlandse sprekers van bijvoorbeeld PostNL, KVK en Sanoma Learning. Er waren ook veel internationale sprekers van onder andere GOV.UK, GitHub en het Taiwan Design System.

NL Design System

De overheid staat voor een enorme uitdaging: ervoor zorgen dat websites en apps toegankelijk worden voor iedereen. Maar hoe zorg je ervoor dat toegankelijkheid gegarandeerd onderdeel is van het ontwerp- en ontwikkelproces?

Precies dát is wat NL Design System doet: mogelijk maken dat iedereen binnen de overheid met dezelfde ‘bouwstenen’ nieuwe websites en apps kan maken. Mét behoud van de eigen huisstijl uiteraard. In verschillende sessies kon je kennismaken met NL Design System en het estafettemodel. Dat is een aanpak om samen de beste en meest bruikbare componenten, patronen en richtlijnen te maken.

Hoort bij de community