‘Ik werk graag samen met anderen’

Sinds 1 januari 2022 zijn Gebruiker Centraal en Direct Duidelijk samengegaan. Onder de vlag van Gebruiker Centraal worden de werkzaamheden van Direct Duidelijk voortgezet. De reden? Beide partijen hebben een gezamenlijke missie: het verbeteren van overheidsdienstverlening waarbij de mens centraal staat.

Victor Zuydweg, initiatiefnemer van Gebruiker Centraal, is blij met de samenwerking: “Door samen te werken versterken we elkaar. Er zijn veel verschillende initiatieven die hetzelfde doel voor ogen hebben: een betere en gebruiksvriendelijke overheid. Door deze samenwerking hoeven we niet met elkaar te concurreren om de aandacht van mensen en kunnen we kennisdeling efficiënter organiseren.”

Taal is essentieel

“Daarbij komt bij dat taal én dus Direct Duidelijk een essentieel onderdeel is in alles wat Gebruiker Centraal doet. Voor het ‘technische’ NL Design System bijvoorbeeld, is taalgebruik een belangrijke component. Kort gezegd, het NL Design System ontwikkelt een gemeenschappelijke basis voor ontwerpers en ontwikkelaars van overheidswebsites en apps. Zo worden producten en websites van de overheid consistent ontworpen, daarin speelt taal een belangrijke rol. Of kijk naar de Toolkit Taal. Daar vind je voorbeeldbrieven in voor iedereen duidelijke (beeld)taal in een overzichtelijke en logische opmaak en mét gebruik van afbeeldingen om zaken toe te lichten. Allemaal opgesteld volgens richtlijnen én getest met gebruikers”.

De expertise van Direct Duidelijk kan Gebruiker Centraal goed gebruiken. Victor: “De samenwerking komt de instrumenten van Gebruiker Centraal ten goede maar dat is niet het belangrijkste. Uiteindelijk draait het erom dat wij bijdragen aan een gebruiksvriendelijke online overheid. Dat we door samen te werken drempels en kosten verlagen en dat we fouten vermijden.”

Hoort bij het thema