‘Iedereen heeft baat bij duidelijke communi­catie’

Sinds 1 januari 2022 zijn Gebruiker Centraal en Direct Duidelijk samengegaan. Onder de vlag van Gebruiker Centraal worden de werkzaamheden van Direct Duidelijk voortgezet. De reden? Beide partijen hebben een gezamenlijke missie: het verbeteren van overheidsdienstverlening waarbij de mens centraal staat.

Zocht je contact met Direct Duidelijk? Dan was de kans groot dat je bij Monique Koot uitkwam. Als beleidsondersteuner van Direct Duidelijk was Monique het eerste aanspreekpunt en probeerde ze iedereen zo goed mogelijk op weg te helpen. Dit blijft ze ook doen bij Gebruiker Centraal. Monique: “We krijgen veel vragen binnen over hoe je duidelijke taal onder de aandacht brengt binnen je organisatie. Hoe krijg je hier tijd, ruimte én geld voor? Waar begin je? Deze gesprekken zijn erg waardevol. We geven tips over duidelijk communiceren, en verwijzen naar handige websites. We luisteren goed waar mensen zoal tegenaan lopen en wat de behoeften zijn. En daar bedenken we dan samen oplossingen voor.”

Dyslectische burgemeester

“Verder zijn mijn collega en ik vaak aanwezig bij het ondertekenen van de Direct Duidelijk-deal. Dan hoor je bijvoorbeeld dat een burgemeester dyslectisch is of dat ook een wethouder worstelt met ambtelijke stukken. Dat bevestigt weer dat iedereen baat heeft bij duidelijke communicatie.”

Nog meer organisaties bereiken

“Samen met Gebruiker Centraal gaan we door met onze werkzaamheden en kunnen we nóg meer leuke dingen bedenken om zo veel mogelijk organisaties te bereiken. Er staan zeker nog 15 organisaties op de planning die de Direct Duidelijk-deal in 2022 willen ondertekenen. Een mooie start om duidelijker te communiceren binnen je organisatie!”

Taal is iets van ons allemaal, we doen dit samen.

Monique Koot

Direct duidelijk app

“Daarnaast heb ik het idee opgevat om een Direct Duidelijk app te ontwikkelen. Een handige app waarin je veelgebruikte afkortingen van overheden kunt opzoeken. Maar ook een synoniemenlijst om een stoffig woord te vervangen door een moderner en duidelijker woord. En we willen een online ontmoetingsplek creëren waar je vragen kunt stellen en ideeën over duidelijke taal kunt uitwisselen. Ideeën genoeg om direct duidelijk verder te brengen”, lacht Monique.

Waar Monique erg trots op is, is dat er sinds de start van Direct Duidelijk in 2018, al veel organisaties de Direct Duidelijk Deal hebben getekend. “Dat zijn er inmiddels 71”, vertelt Monique enthousiast. “Wat mij enorm veel energie geeft is dat er veel bevlogen communicatieprofessionals zijn, die het onderwerp op de kaart hebben weten te zetten in hun organisatie. Vaak met hele leuke ideeën en activiteiten krijgen ze hun organisatie in beweging. Superknap! Taal is iets van ons allemaal, we doen dit samen.”

Hoort bij het thema

Hoort bij de community