Gefrustreerd door het Optimaal Digitaal Spel

In aanloop naar de Challenge Optimaal Inclusief spreekt Gebruiker Centraal met verschillende spelleiders, spelleiders in spé en mensen die het Optimaal Digitaal-spel hebben gespeeld. Wat is hun ervaring met het spel en waarom is het een aanrader om het spel te spelen?

Deze keer gaan we in gesprek met spelleider Annemarie Evers, kwaliteitsmedewerker telefonische en digitale dienstverlening bij de gemeente Deurne.

“Frustratie”, roept Annemarie gevraagd naar wat het spel concreet heeft opgeleverd voor de gemeente Deurne. “Dat is waarschijnlijk niet het antwoord dat je verwacht maar ik heb nog hoop hoor”, zegt ze er vervolgens meteen achteraan.

Hoe dan wel?

“Samen met vier collega’s heb ik de training tot spelleider gevolgd”, vertelt Annemarie verder. We waren (en zijn nog steeds) allemaal erg enthousiast en vastberaden om het spel in onze organisatie te spelen. Helaas is dat blijven hangen door interne organisatieontwikkelingen, een nieuw zaaksysteem, uitval van collega’s en tijdgebrek. Echt draagvlak vinden is er daardoor bij in geschoten. Dat is jammer én frustrerend vind ik. Het heeft me echter wel aan het denken gezet over ‘hoe dan wel?’.

Enthousiasmeren

“Ik ben de training gaan doen omdat ik op zoek ben naar een andere, nieuwe manier van werken waarbij ik mijn collega’s kan enthousiasmeren. Ik merk dat we in onze organisatie vaak verzanden in trage besluitvorming terwijl dat niet altijd zo hoeft te zijn. Het is een beetje ‘gemeente-eigen’. Ik ben ervan overtuigd dat we quick wins kunnen maken. Het spel kan ons daarbij helpen om dat te durven en te doen. Daarnaast verwacht ik dat het spel ons helpt om met elkaar in gesprek te gaan en het te hebben over hoe we de klant écht kunnen helpen. Van buiten naar binnen denken, zeg maar. Wat vinden burgers, bedrijven nu daadwerkelijk belangrijk en hoe kunnen wij ze daar op een slimme manier bij helpen?”

Zorg voor draagvlak en borging

“Mijn tip is dan ook om ten eerste te zorgen voor draagvlak in je organisatie om het spel te spelen. En daarna natuurlijk om te zorgen voor de borging van de resultaten en deze in de spotlight te zetten. Want dat is uiteindelijk wel waarom je het spel speelt samen met je collega’s. Ik ben in ieder geval nog niet uitgespeeld, ook al zijn we nog niet eens goed en wel begonnen”, lacht Annemarie.

Hoort bij het thema