‘Direct duidelijk is bij mij van nature ingebakken’

Sinds 1 januari 2022 zijn Gebruiker Centraal en Direct Duidelijk samengegaan. Onder de vlag van Gebruiker Centraal worden de werkzaamheden van Direct Duidelijk voortgezet. De reden? Beide partijen hebben een gezamenlijke missie: het verbeteren van overheidsdienstverlening waarbij de mens centraal staat.

Passie voor duidelijke taal

Talissa Oude Bennink is enthousiast over de samenwerking: “Mijn passie is taal en dan vooral begrijpelijke taal. In 2015 kwam ik tijdens mijn stageopdracht in contact met het onderwerp duidelijke overheidstaal. Direct duidelijk maken waar je het over wilt hebben is bij mij van nature ingebakken. Net als communicatie mogelijk maken tussen verschillende mensen. Ik ben tweetalig opgevoed en van jongs af aan tolk voor mijn Roemeense grootouders en mijn Nederlandse familie om te zorgen dat iedereen elkaar begreep.”

In november 2020 werd Talissa medewerker van de Direct Duidelijke Brigade bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daarvoor werkte ze 2 jaar als projectleider Direct Duidelijk bij de gemeente Enschede. En nu kan Talissa bij Gebruiker Centraal haar missie voortzetten: het belang van het gebruik van begrijpelijke overheidstaal verder brengen!

Direct Duidelijk slaagt echt alleen als we het samen doen, binnen de overheid maar ook daarbuiten met inwoners

Talissa Oude Bennink

Talissa: “Bij de Brigade had ik veel verschillende taken. Van workshops geven tot teksten herschrijven, advies geven over hoe je duidelijke taal op de kaart zet én houdt en het Direct Duidelijk Testpanel coördineren.”

Nieuwe projecten

“Bij Gebruiker Centraal zet ik mijn werk gewoon voort maar ik pak ook wat nieuwe projecten op. Zo is het idee om een modellenbank op te zetten. Je kunt daar straks herbruikbare voorbeeldbrieven vinden. Verder ga ik als Expertpanellid begrijpelijke taal, teksten op goed taalgebruik reviewen. En we hebben het plan om een online plek te creëren voor iedereen die zich met het onderwerp bezighoudt. Een community waar mensen elkaar snel kunnen vinden en kennis kunnen delen. Maar hoe dat er precies uit gaat zien, weten we nog niet. De komende tijd gaan we daar mee aan de slag.”

Begrijpelijke overheidscommunicatie op de kaart gezet

Terugkijkend op de afgelopen jaren vertelt Talissa: “Het Direct Duidelijk Brigadeteam heeft begrijpelijke overheidstaal écht op de kaart gezet. Daar ben ik ongelofelijk trots op. We hebben zoveel mensen enthousiast gemaakt voor het onderwerp.”

Direct Duidelijk in het onderwijs

“Ik heb er heel veel zin in om samen te werken met Gebruiker Centraal. Ik hoop nog meer organisaties te bereiken. Eén van mijn persoonlijke ambities is om begrijpelijke taal verder te brengen binnen het onderwijs. Daar ligt dé basis als het gaat om taal. Het lijkt mij geweldig om daar een rol in te spelen”, aldus Talissa.

Heb je vragen of heb je een casus die je graag laat reviewen door het Expertpanel?
Mail naar info@gebruikercentraal.nl.

Hoort bij het thema