Onderzoek naar beeldbrieven

Een beeldbrief is een brief die in een korte, duidelijke tekst en met ondersteunend beeld de boodschap aan een lezer overbrengt. Geen beeld voor de gezelligheid dus, maar om duidelijker te communiceren. Met nadruk op de belangrijke elementen uit een brief. Wil jij op de hoogte blijven van ons beeldbrievenonderzoek?

Margreet van Druten, een collega van Gebruiker Centraal, legt een testpersoon in de gemeente Dordrecht de verschillende beeldbrieven voor.
Gebruiker Centraal-collega Margreet (rechts op de foto) laat de brieven testen op straat in Dordrecht.

Samen met Hogeschool Leiden en de gemeente Dordrecht doen we onderzoek naar beeldbrieven. We willen weten welk type beeld het meest duidelijk is in een beeldbrief: iconen, illustraties of foto’s? Daarom hebben we meerdere versies van een beeldbrief gemaakt over het wegbrengen van grofafval in de gemeente Dordrecht.

1 versie van de beeldbrief die we testen bevat geen beeld. In de andere 3 versies zijn wel beelden gebruikt. Iconen, illustraties of foto’s:

Het onderzoek is nu volop bezig. Updates hierover delen we bijvoorbeeld via de online Pleio-groep van het Netwerk Direct Duidelijk. En via de nieuwsbrief van Gebruiker Centraal. In deze nieuwsbrief delen we ook allerlei andere dingen over het gebruiksvriendelijker maken van de overheid.

Op de hoogte blijven van het beeldbrievenonderzoek?

Ben je benieuwd naar de onderzoeksresultaten? En wil je op de hoogte blijven van eventueel vervolgonderzoek? Vul dan dit formulier in. We publiceren de onderzoeksresultaten ná de zomer van 2024.

Velden met een sterretje ("*") zijn verplicht.

Dit helpt ons om een eventueel vervolgonderzoek naar beeldbrieven te verbeteren.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.