NORA versus Gebruiker Centraal: samen werken naar mens­gerichte dienst­verlening

Hoe verbinden we in dienstverlening de leefwereld en de systeemwereld?

Gebruiker Centraal en NORA organiseren op 28 november samen een bijeenkomst, bedoeld om 2 uiteinden van dienstverlening bij elkaar te brengen. Hoe slaan we een brug tussen de systeemwereld en de leefwereld? Meld je ook aan!

Over het evenement

De afgelopen jaren zijn er 10-tallen rapporten over de digitalisering van de overheid gepubliceerd. De rode draad daarin: er is een kloof tussen de overheid en de burger. Die is ontstaan door complexe regelgeving, ontoegankelijke communicatie, gebrekkige samenwerking tussen overheidsorganisaties en een gebrek aan aandacht voor de menselijke maat in de uitvoering van beleid.

Architectuur is bepalend voor het IT-landschap van de overheid, en bestaat vanuit het belang van duurzame dienstverlening. Ook de samenwerking tussen overheidsorganisaties en -teams vereist architectuur. Maar om een menselijke gezicht aan dienstverlening te geven, is er nog wat anders nodig. We moeten de systeemwereld laten aansluiten op de leefwereld. En niet alleen de IT-dingen goed doen en de werkwijzen van organisaties goed op elkaar afstemmen; de systemen op hun best. We moeten diensten ontwerpen die uitgaan van gedrag, wensen en behoeftes van échte mensen.

De vakgebieden UX/CX/design en architectuur worden nu nog vaak als 2 uitersten ervaren. Maar op 28 november gaan we kijken hoe we elkaar kunnen versterken. Want de vakgebieden kunnen niet zonder elkaar als we de beste digitale overheid willen zijn. 

Bestuurders zoals managers, project- en programmaleiders zullen samen met de ontwerpers en architecten de brug moeten slaan tussen de systeemwereld en de leefwereld. Zij zijn aan zet om de kloof tussen burger en overheid te dichten. Dat vereist minimaal dat ze een gedeelde visie hebben op dat probleem, en gebruik maken van de beschikbare kennis en hulpmiddelen. Dit evenement biedt de gelegenheid om daar een stap in te nemen.

Alvast een voorproefje? Bekijk onze teaser!

Voorlopig programma (wordt aangevuld)

  • 09.30 – 10.00: inloop 
  • 10.00 – 10.15: welkom en opening door Gebruiker Centraal en NORA en kort kennismaken met elkaar
  • 10.15 – 11.00: 2 sprekers uit de systeemwereld (architectuur) en de leefwereld (ontwerpers)
  • 11.15 – 12.00: workshop Optimaal Digitaal Spel met een kaartenset voor architecten, bestuurders en ontwerpers
  • 12.00 – 12.45: lunch 
  • 13.00 – 14.30: wereldcafé
  • 14.30 – 14.45: plenaire afsluiting  

Voor wie?

Herken jij de frictie tussen de leefwereld en systeemwereld; tussen design/ux /cx en architectuur? En vind jij ook dat de werelden niet zonder elkaar kunnen? Wil jij als ontwerper, bestuurder of architect iets doen om die werelden dichter bij elkaar te brengen? Dan is dit evenement wat voor jou. Voor iedereen die gelooft in de meerwaarde van architectuur met een menselijke maat, of een design-aanpak die ook geborgd kan worden in architectuurprincipes. Kortom, de professional die een brug wil slaan tussen de leefwereld en systeemwereld. Neem ook je collega’s mee! Ken jij als bijvoorbeeld UX’er ook een architect of bestuurder uit je eigen organisatie of andersom? Neem elkaar mee.

Onze bijeenkomsten draaien om de inhoud. Deelname voor commerciële doeleinden wordt niet op prijs gesteld.

Waar en wanneer 

Het evenement is op donderdag 28 november 2024 van 10.00 tot 15.00 uur in Buurtcentrum de Musketon aan de Hondsrug 17-19, 3524 BP, Utrecht. 

Locatie

Buurtcentrum de Musketon

de Hondsrug 17-19 3524BP Utrecht

Meld je aan voor dit evenement

Registratiegegevens

Velden met een sterretje ("*") zijn verplicht.

jouw naam

naam@voorbeeld.nl

Wil je jouw naam niet op de aanwezigenlijst op de site. Haal het vinkje dan weg.

In mijn werk ben/voel ik me het meest betrokken bij... * Verplicht


Vul hier de naam van jouw organisatie in.

Voorbeelden: welke knelpunten zie je nu al tussen architectuur en menselijke maat? Welke oplossingen zie je al?

Andere aanmeldingen 8 aanmeldingen (5 aanmeldingen niet getoond)

  • Eric BrouwerStichting ICTU
  • Stefan DekkerIVO Rechtspraak
  • Robin Mifflin-HaakenGemeente Amsterdam