Rotterdammer Centraal: van delen van kennis naar het creëren van ont­moetingen

Geschreven door Laura van Swigchum

“Samen met Rotterdamse dienstverleners de Rotterdammer écht centraal stellen in ons werk”. Dat is de ambitie van de community Rotterdammer Centraal, die in 2019 werd opgericht door Esmeralde Marsman en Victor Zuydweg. Om samen te werken aan een mensgerichte dienstverlening, net als Gebruiker Centraal, maar dan voor, door en met Rotterdammers.

De community Rotterdammer Centraal

De community die toen is opgericht, bestaat inmiddels uit meer dan 100 verschillende professionals in de stad, zowel (semi)overheidsorganisaties als particuliere partijen en van zeker 25 organisaties. Zo doen onder andere mee vervoerder RET, MEE Rotterdam Rijnmond, woningcorporaties Havensteder en Woonstad, Hogeschool InHolland en Rotterdam, voetbalvereniging SV Charlois, de bibliotheek en ook de Rabobank. Er is een actieteam dat voor de community een aantal evenementen per jaar organiseert.

Werken aan de hand van thema’s

De afgelopen drie jaar hebben we als Rotterdammer Centraal bijeenkomsten georganiseerd binnen een aantal inhoudelijke thema’s zoals duidelijke communicatie, werken in co-creatie en samen aan de slag met een vraagstuk. Deze bijeenkomsten richtten zich vooral op kennis en ervaringen delen tussen de professionals uit verschillende Rotterdamse organisaties. Soms met Rotterdammers en soms ook niet. Na drie jaar hebben we dit geëvalueerd en maken we in 2022 een belangrijke volgende stap.

Bij het organiseren van bijeenkomsten voor de community laten we ons nu inspireren door thema’s te kiezen die Rotterdammers raken, en die vanuit twee menselijke kanten benaderd kunnen worden:

 • Ik begrijp het;
  waarbij het bijvoorbeeld gaat om begrijpelijke informatie en dienstverlening die voor iedereen toegankelijk is. Dit start altijd met het beter begrijpen van die ander. Dus wie begrijpt wie nu eigenlijk?
 • Ik vind mijn weg;     
  om hulp makkelijker en toegankelijker te maken en onbereikbare bewoners te bereiken. Hoe vind jij dan die weg naar deze bewoners?
 • Ik wil groen om me heen en gezond zijn;
  over bijvoorbeeld vergroening op straat en stations en duurzaamheid. Hoe doe je dit samen en hoe ervaren Rotterdammers dit?
 • Ik denk, doe en beslis mee;
  waarbij het om participatie gaat en dan vanuit het uitgangspunt hoe je als dienstverlener kunt aansluiten bij Rotterdammers. Dus wie denkt en doet nu met wie mee?

Ontmoetingen met Rotterdammers centraal

In alle bijeenkomsten zorgen we voor een vorm waarbij een gelijkwaardige ontmoeting met Rotterdammers plaatsvindt. Met aandacht en respect ontmoeten we Rotterdammers en leren we van elkaar.

“We gaan dus de deur uit en de stad in. Bij sommige activiteiten word je uitgedaagd je creativiteit en denkkracht in te zetten. En bij andere nodigen we je juist uit om heel bewust te luisteren en te leren van het verhaal van de ander.”, legt actieteamlid Janneke van Zeist van Rotterdammer Centraal uit.

Meedoen

Woon of werk je in Rotterdam en wil je meedoen? Bijvoorbeeld bij het helpen verduurzamen van een voetbalclub of wil je inspiratie opdoen bij een stoepwandeling voor meer groen in de wijk? Je bent van harte welkom om je aan te sluiten. Neem vooral ook mensen uit jouw eigen netwerk mee om samen inzichten op te doen mét Rotterdammers en in de stad.

Meer informatie over de aankomende evenementen vind je in de agenda op de website van Rotterdammer Centraal. Aanmelden voor onze nieuwsbrief kan hier ook. 

Ken jij nog meer initiatieven of heb je leuke ideeën? Of werk je bij een gemeente en wil je meer weten over de aanpak? Stuur dan een mail naar egm.marsman@rotterdam.nl  

Hoort bij het thema