Sander Lubberhuizen, bedrijfs­leider Energiek Apeldoorn bij gemeen­te Apeldoorn

Sander Lubberhuizen

Sander Lubberhuizen, Direct Duidelijke Ambtenaar 2020 en bedrijfsleider Energiek Apeldoorn bij gemeente Apeldoorn

“Wat me op het spoor zette van direct duidelijke communicatie? De energietransitie. Want hoe krijg je mensen in beweging? Hoe breng je kennis bij die blijft hangen? Door helder en begrijpelijk te zijn. In taal, maar vooral door mensen te laten ervaren.

Bij het Energiepunt Apeldoorn bedenken we daarvoor steeds iets nieuws. Een schrikeffect teweegbrengen bijvoorbeeld. Weet je wel hoeveel energie je koelkast gebruikt? Hoeveel fijnstof er in je woning hangt? Om dat te meten, bieden we inwoners tools aan: een slimme stekker, een fijnstofmeter. ‘Neem ze mee, gebruik ze gratis en trek je conclusie. En daarna horen we graag je bevindingen.’

Dat is mijn stijl: veel dingen uitproberen. Eerst een vuurtje maken met kleine houtjes. En als je vertrouwen hebt, het vuur groter maken. Steeds ideeën blijven ontwikkelen, met alle mogelijke communicatiemiddelen. As we speak denken we nu na over een Energie postcast of een YouTubekanaal.

We moeten als overheid vertrouwen uitstralen, niet alleen rondom de energietransitie, ook als het om circulariteit en klimaatadaptatie gaat. Duidelijk zijn, niet al te veel nadenken; begin en kijk of het werkt!”

Hoort bij het thema