Marina Grootjans, communi­catie­adviseur gemeen­te Coevorden

Portret Marina Grootjans

“Het is nogal een stap, van ambtelijke taal naar B1-niveau. Dat is wennen en worstelen met alternatieven. Maar nu komt ‘betreffende uw aanvraag’ of ‘onze prioriteit’ niet meer door de keuring. Het is een sport geworden om alle communicatie op B1 te schrijven. Van teksten op de website en Facebook tot e-mails en raads- en collegebesluiten.

Direct duidelijke communicatie – bij ons ‘Klinkende Taal’ – was hard nodig. Dat bleek uit een gemeentelijke brief die een collega kreeg over een kapvergunning. Mag ik nu wel of niet kappen, vroeg ze zich na anderhalve pagina nog steeds af. Dat was het signaal voor actie.

Zo gezegd, maar niet zo snel gedaan. Want voor dit soort brieven moesten we onze juristen overtuigen. Dat het beter is om direct te beginnen met het kapbesluit. Dan een korte, informele uitleg. En voor iemand die toch het naadje van de kous wil weten, op de achterkant het wetsartikel als bijlage. We werden het eens!

Helder communiceren is bij ons ook irritante woorden schrappen, zoals ‘burgers’. Zeg nou zelf: er staat hier toch geen grote gele M op het dak?”

Marina Grootjans, communicatieadviseur gemeente Coevorden

Dit portret is van Direct Duidelijk, wat per 1 januari 2022 samen verdergaat met Gebruiker Centraal.

Hoort bij het thema