Madeleine Dijkman, Inkoop­adviseur bij HIS, ministerie van BZK

Portret Madeleine Dijkman

“Wat ga je eerder lezen? Een lange mail met eindeloze zinnen, zonder aanwijzing wat voor jou interessant kan zijn. Of een tekst met korte alinea’s, informatieve kopjes erboven, overzichtelijk ingedeeld? Vast en zeker trekt díe mail je aandacht.

Zo schrijven is voor ons een behoorlijke omslag geweest. Aanbestedingsstukken waren meestal lang, formeel en ambtelijk. Maar las je kritisch, dan bleek dat je soms twee paragrafen in een paar zinnen kon samenvatten. Compact schrijven is een kunst, maar we beginnen er aardig goed in te worden. Zo goed dat onze directeur een experiment is gestart: geen documenten meer van dertig pagina’s, maar ‘aanbesteden op drie A4tjes’!

We zijn al ver. Ook door een schrijftraining. Ik dacht dat ik al best goed bezig was, maar merkte dat ik soms toch moeilijke woorden gebruikte. Gewoon, omdat ik niet besefte dat ze moeilijk waren. Helder schrijven, daar wint iedereen bij. Dat zeg ik ook tegen opdrachtgevers: zet duidelijk op schrift wat je wilt. En als ik iets te wollig vind, reageer ik kritisch. Stoere taal, hè. Maar ik las laatst iets van mezelf terug: ‘Hopende u hiermee te hebben geïnformeerd.’ Dát kan echt niet meer.”

Madeleine Dijkman, Inkoopadviseur bij HIS, ministerie van BZK

Dit portret is van Direct Duidelijk, wat per 1 januari 2022 samen verdergaat met Gebruiker Centraal.

Hoort bij het thema