Jordy Vos, senior inkoop­adviseur bij HIS, ministerie van BZK

Portret Jordy Vos

Jordy Vos, senior inkoopadviseur bij HIS, ministerie van BZK

“Blijven schrijven zoals je altijd al deed, is natuurlijk de makkelijkste weg. Maar die wilde ik niet nemen. Soms produceerde ik zinnen met wel vijftig woorden, in alles behalve direct duidelijke taal. En teruglezend dacht ik dan zelf: dit moet anders.”

Toen we de beslissing namen begrijpelijker te gaan schrijven stond ik dan ook vooraan: graag! Onduidelijke informatie kan in mijn werk – ik begeleid aanbestedingen – funest zijn. Je hebt kans dat een inschrijver afhaakt. Of dat er een verkeerde match ontstaat omdat hij iets anders las dan wij bedoelden. Dus graag een schrijftraining! Want ‘het nieuwe schrijven’ moet je leren. En dat heb ik gedaan, met vallen en opstaan.

Soms schrijf ik ineens gedachteloos opnieuw veel te lange zinnen. Maar dan roep ik mezelf tot de orde: met het onderwerp beginnen, hooguit vijftien woorden per zin, korte alinea’s, kopjes gebruiken. Anders, lezersgericht schrijven moet inslijten.

Het is een proces van bewustwording. Maar nu ik het in de vingers krijg, wordt het steeds leuker. En het heeft resultaat: veel minder vragen, snellere reacties op mails, én lovende woorden van klanten en leveranciers. Missie geslaagd!”

Hoort bij het thema